13 hemsidor där du kan hitta gratis bilder till din hemsida

Du måste ha bilder i ditt inlägg för att göra det mer lättläst. Med bilder från någon av dessa 13 sidor så kommer du få tag i bra bilder utan att betala en krona.

Innehållsförteckning

Du kan inte bara ha bilder på din blogg eller hemsida, det är ingen som vill bara läsa. Att ha bilder livar upp ett inlägg och gör det mer lättläst. Men med bilder kommer också strul med licenser och bildbanker tar ofta bra betalt för bilder.

Därför har jag satt ihop en lista med 13 av dem bildbanker som erbjuder bilder gratis som jag själv använt eller använder mig av. Här finns gott om variation och du kommer hitta något som passar din hemsida, helt säkert.

Du är ansvarig för vad du publicerar

När det kommer till din hemsida så är du ansvarig för vad som finns på hemsidan. Publicerar du ett videoklipp eller en bild som du inte har rätt att publicera kan du hamna i problem med upphovsrättslagen. Nu är det sällan stora företag slår ner på småföretag eller privatpersoner men dem kan kräva en påse pengar.

Därför är det så viktigt att veta varifrån bilderna kommer. Även om man använder sig av en bildbank som påstår sig ha gratis bilder kan det likväl vara en användare som laddat upp en upphovsrättad bild till sidan. Dessa hemsidor som erbjuder gratis bilder har ofta system för sånt men mäjligheten finns alltid.

Det är också därför du absolut inte ska ta bilder från Google. Att en bild finns på Google gör den inte till OK att använda, inte ens om man använder sig av rättighets-inställningen som finns. Ta för vana att aldrig ta en bild från Google, det är absolut enklaste sättet att hålla sig borta från trubbel.

Jag har tagit för vana att för varje inlägg som jag publicerar på en hemsida, också skapar en textfil med information om vart bilderna kommer ifrån, med länkar dit. På det viset kan jag gå tillbaka och se ifall jag skulle få en fråga om jag har fått OK att använda en bild.

Sist vill jag säga att om du inte vet vad Creative Commons licenser är för något, så rekommenderar jag starkt att läsa igenom den här texten på creativecommons.org som förklarar bättre vad det är.

13 gratis bildtjänster

Nedan har jag samlat ihop mina mest använda bildbanker som jag använder. Rent krasst är det sällan jag går igenom listan nu för tiden då jag har en aktiv prenumeration på Storyblocks, som låter mig ladda ner bilder, videos och musik för €349 per år vilket kan låta mycket tills man ser vad andra bildbanker tar.

T.ex. tar Shutterstock 2 745kr per år för att du ska få ladda ner 10 bilder per månad. Då har jag valt att lägga på 800kr och få obegränsad tillgång till Storyblocks. Vill du göra samma sak så kan du klicka här för att ta del av Storyblocks utbud av bilder, video och ljud (affiliatelänk).

1.      Pixabay

Pixabay är kanske den bästa hemsidan för att hitta gratis bilder till sin hemsida. Bilderna finns att ladda ner i flera storlekar och det finns mycket att välja på. Sidan är lätt att navigera och det är enkelt att hitta dem bilder man önskar. Det finns närmare 780 000 bilder på Pixabay som är OK att använda.

En funktion som jag älskar att använda är deras filter. Där kan du välja vilken typ av bild du vill ha och vilken färg som bakgrunden på bilden ska vara.

Gå till Pixabay

2.      Unspalsh

Unsplash har över 300 000 bilder som du kan få använda dig av. Unsplash är ett perfekt för högupplösta och detaljerade bilder av riktigt bra kvalité. Med den beskrivningen och att dem även är gratis så kan det vara svårt att hitta det man är ute efter, men när, och om, man gör det, så blir det riktigt bra.

Gå till Unsplash

3.      Pexels

Pexels är också ett alternativ på mitt Topp 3 lista. När både Pixabay or Unsplash saknar det man är ute efter kan man ofta hitta det på Pexels Även här är det nästan bara högkvaletativa bilder som gäller. Pexels har dessutom gratis videosnuttar som man kan ladda ner och använda i sina videos om man så vill.

Gå till Pexels

4.      Gratisography

Gratisography är en hemsida som vill försöka med en annan typ av bilder. Många av deras bilder är inte den ”typiska stock-bilden”. De försöker ha mer naturliga bilder som passar bättre in i ditt innehåll. Dem har ett hemskt gränssnitt men du hittar många bra bilder här.

Gå till Gratisography

5.      Stocksnap.io

Stocksnap.io är en guldgruva med bilder. De har många kategorier att bläddra bland och det är relativt enkelt att hitta bilder här. Du kan se hur många gånger en bild blivit nerladdad och hur många visningar den har, och på så sätt hitta de mest populära bilderna för din hemsida. Användare laddar dagligen upp 100tals nya bilder så sidan är snabbt växande.

Gå till stocksnap.io

6.      Pikwizard

Pikwizard har många häftiga bilder av bra kvalité och är en hemsida du alltid bör spana in när du är efter bilder. Det går även att editera bilderna gratis om man vill. Det är inget avancerat men man kan enkelt ändra storleken, lägga på ett filter, ändra opaciteten eller likande. Detta är såklart smitidgt om man inte har tillgång till någon bildmjukvara som kan göra detta.

Gå till Picwizard

7.      Reshot

Reshot är en hemsida som vänder sig främst till frilansare och även dem försöker få bort den dåliga kvalité som stock-foton ofta har. Det är stor variation på bilderna där den ena bilden ser ut som något jag själv tagit (en potatis) upp till proffsfoton med studieljus och hela köret.

Gå till Reshot

8.      Burst

Burst är en tjänst från e-handelsplattormen Shopify. Därför är många av bilderna riktade just till e-handel och många av dessa bilder kan du se på olika produktsidor. Men bilderna passar minst lika bra på en blogg eller hemsida och är okej att använda utan att behöva ange källa.

Gå till Burst

9.      Life of Pix

Life of Pix erbjuder många högkvalitativa bilder om det vardagliga livet. Många bilder kommer från Asien och det är riktigt fina bilder. Det finns många naturbilder och även många bilder som står upp, som passar perfekt på sociala medier som t.ex. Pinterest.

Gå till Lif of Pix

10.  Picography

Picography är en sida jag gillar att kolla lite då och då. Många bilder är väldigt ”stock-foto” men det finns också vissa godbitar som gör sidan värd att spana in. Det är väldigt mycket närbilder på prylar och naturbilder, alla av hög kvalité.

Gå till Picography

11.  New Old Stock

Om du behöver gamla bilder från förr så är New Old Stock något för dig. Här hittar du bilder från de gamla arkiven världen över. New Old Stock laddar upp bilder som är OK att använda så du kan lugnt bläddra bland gamla spårvagnar och fält från olika delar av världen.

Gå till New Old Stock

12.  ISO Republic

ISO Republic är lite lik Pexels och erbjuder många olika typer av stock-foton. Här är det dock ofta väldigt typiska stock-bilder och det är även uppenbart. Men även sådana bilder har ett värde såklart och ISO Republic erbjuder bilder av hög kvalité och variation.

Gå till ISO Republic

13.  Picjumbo

Picjumbo är en hemsida där folk kan ladda upp bilder som andra sen kan ladda ner gratis. Jag gissar på att Picjumbo är en populär sida för fotografer, för det går nämligen att ladda upp kollektioner och sen låta vissa bilder vara gratis. Vill användaren ha ”fler bilder i kollektionen” så får man betala. Men sak samma, dem bilder som är gratis är ofta väldigt fina och många håller sig undan från det typiska stock-fotot.

Gå till Picjumbo

Avslutande ord

Det finns många fler hemsidor än dessa som erbjuder gratis bilder men hittar du inte en bild som du tycker passar på någon av dessa så är det tveksamt om du gör det på någon annan hemsida heller. Att hitta bilder utan att behöva betala har blivit mycket lättare på senare år allt eftersom smartphones har blivit bättre och man inte behöver vara fotograf för att få en bra bild.

Sen är det ju så, att de bästa bilderna du kan ladda upp till din hemsida är den bilden som du själv tagit. Mer unikt än så kan det inte bli!

Gillade du vad du läst? Dela

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.