Hur du börjar blogga med WordPress enkelt & snabbt

Att börja blogga med WordPress är inte svårt. I den här superguiden så hjälper jag dig steg-för-steg från början till slutet. Inte så teknisk? Kan inte termerna? Ingen fara, vi löser det, nu kör vi!


Artikeln innehåller annonslänkar, läs mer här

Äntligen är du redo att starta den där bloggen som du tänkt på ett tag. Att starta en blogg är läskigt, spännande, obehagligt, häftigt och väldigt lärorikt. Man lär sig mycket om sig själv och en blogg kan vara perfekt för att få utlopp för åsikter och tankar som du kanske inte brukar prata om.

I den här guiden, så tar vi tag i bloggandet på riktigt med en stor guide som går igenom varje steg som du behöver ta för att stå med en färdig blogg som är redo för dina läsare. Vi kommer använda oss av plattformen WordPress av flera anledningar som jag kommer gå igenom.

Hur lång tid kommer det att ta? Allt beror på hur snabb du är men generellt skulle jag säga att om en timme så har du din webbsida och om två timmar så har du börjat förstå WordPress. Så, det är dags att köra igång, men först, varför just WordPress?

Varför blogga med WordPress?

Om du har tittat runt lite på sidan innan du hamnade här så har du säkert kommit fram till att jag är en stor fantast av WordPress. Men vad är det som gör WordPress så mycket bättre än de andra tjänsterna som finns, som t.ex. blogg.se, nouw.com eller blogger.com?

Den största skillnaden som jag alltid pratar om är rätten till din egen tillgång. En blogg är en tillgång som du kan tjäna pengar på, där du berättar dina känslor och hemligheter. Den tillgången vill du inte ge bort till någon annan.

Hos de andra tjänsterna så följer du deras villkor, du måste hålla dig innanför deras ramar, dem tjänar pengar på annonserna på din blogg. Tycker dem att du gör något fel så kan dem stänga ner ditt konto och allt ditt innehåll försvinner.

WordPress fungerar på ett annat sätt. WordPress finns som två versioner, en version är den klassiska bloggportalen som erbjuder samma typ av tjänst som jag nämnde ovan. Det är wordpress.com.

Men sen finns också wordpress.org och det är den version av WordPress vi är intresserade av. Den här versionen av WordPress är gratis att ladda ner och använda, den är open source, vilket betyder att vem som helst kan vara med och utveckla WordPress, och dessutom finns det extremt mycket expansionsmöjligheter.

WordPress installeras hos ett webhotell och på så sätt hamnar din webbsida på internet, redo för alla att läsa. Om ett webhotell inte tycker om det du gör, eller om du inte tycker om webhotellet, kan du ta din installation av WordPress och flytta till ett annat webhotell på några få minuter.

Det är att ha rätt till sin egen tillgång.

En annan stor fördel med WordPress är det stora bibliotek av teman och tillägg som finns.

En annan stor fördel med WordPress är det stora bibliotek av teman och tillägg som finns. Med teman så kan du ändra utseendet på din blogg med ett simpelt knapptryck. Det är även lätt att anpassa utseendet och få bloggen att se riktigt snygg ut.

Det finns tusentals teman, både dem som är gratis och dem som kostar pengar. Alla har samma grundinställningar så att du inte behöver lära dig på nytt om du väljer att byta utseende.

Men tillägg är kanske det som gör WordPress så populärt.

Ett tillägg lägger till en funktion, information eller automatiserar något i WordPress. Med tillägg kan du t.ex. skapa snygga kontaktformulär, ett stiligt bildgalleri eller säkra upp din webbsida mot attacker.

Det finns över 50 000 tillägg till WordPress och saknar du något i grundversionen av WordPress så finns det ett tillägg för det.

Och du kommer inte vara ensam med WordPress. Alla webbsidor (få undantag finns) är uppbyggda via ett CMS, ett innehållssystem, och WordPress används av 37,8% av alla webbsidor. Stora webbsidor som Sonymusic.com, TechCrunch.com och vogue.com använder sig av WordPress.

Så du är i gott sällskap!

Steg 1: Webhotell och domännamn

Innan vi kan installera WordPress så behöver vi köpa några saker. Ja, jag sa att WordPress.org är gratis och det stämmer men vi behöver ett webhotell att placera WordPress-filerna på och ett domännamn så att folk hittar till vår hemsida. Det är tyvärr inte gratis.

För att webbsida ska kunna visas på internet så behöver sidan ligga på en webbserver. De flesta personer eller småföretag har ingen webbserver i källaren och därför kan man hyra in sig hos ett webbhotell.

Det finns många bra webbhotell i Sverige men det som jag använder och rekommenderar heter Miss Hosting. Jag har varit kund hos dem sedan 2015 och aldrig ångrat mig. Du kan läsa min recension av Miss Hosting här.

Det behöver också köpas in ett domännamn, något som man kan köpa hos Miss Hosting i samband med att man köper ett webhotell. Ett domännamn är adressen till din hemsida, det som man skriver in i webbläsaren för att komma till hemsidan.

Att ha ett eget domännamn ser både proffsigare och snyggare ut. Det ger ett mer seriöst intryck, det är bättre för både annonsering och för att bli hittad i Google, något som kan ge fler besökare till din blogg.

Webhotell och domän hos Miss Hosting kostar från 271,25kr för ett år, och det är då ett öppningserbjudande. År två och framåt blir priset strax över 700/år. Om du vill beställa webhotell och domän från Miss Hosting så klickar du här (annonslänk).

Om du planerar att ha mer än en webbsida så rekommenderar jag att du köper deras Professional-paket, då Basic-paketet bara tillåter en hemsida. Med Professional så kan du ha upp till 10st hemsidor och behöver du mer än så kan du välja Ultimate-paketet för obegränsat antal hemsidor.

Steg 2: Installera SSL-certifikat och WordPress

När du gjort beställningen och du har ditt webhotell och ditt domännamn så loggar du in på Miss Hosting, eller det webhotell som du valde att använda sig av. Vi ska nu installera WordPress och om du tycker att dem här instruktionerna är svåra att följa så kan du klicka här för en mer detaljerad guide som jag skrivit ihop.

När du loggat in på Miss Hosting så går du till Konto uppe i hörnet, klickar på Tjänster, och klickar sen på Hantera bredvid det webhotellspaket du precis köpt. PÅ höger sida har du sen en meny där du klickar på Logga in till cPanel.

På cPanel så finns det väldigt mycket att göra. Vi ska fokusera på två saker, att säkra upp vår hemsida och att installera WordPress.

Installera SSL-certifikat

Du har kanske hört talas om kryptering och säkra sidor. Det är för att dessa sidor har ett SSL-certifikat installerat på sin webbserver och det är det vi också ska göra nu. Det är bra för både rankningen i Google och rent säkerhetsmässigt.

Leta upp Let’s Encypt SSL som finns under rubriken Security och klicka på den. Här ser du en lista på dina domännamn som du har, vilket troligtvis bara är ett just nu. Det enda du behöver göra nu är att klicka på + Issue bredvid domännamnet och sen klicka på den blå knappen som det står Issue på.

Du får upp ett blått meddelande som berättar att certifikatet nu är installerat inom några sekunder och du kan då gå tillbaka.

Installera WordPRess

Nu är det dags för WordPress. Leta upp WordPress Manager by Miss Hosting under rubriken Software och öppna den.

Här kan man läsa lite om WordPress, men vi vill bara installera det så leta upp knappen Install Now som finns i mitten av sidan och klicka på den.

Nu behöver vi först fylla i lite saker innan vi kan göra den faktiska installationen. Versionen bör vara den senaste, protokollet bör vara https:// och domänen bör vara ditt domännamn. Det sista fältet Directory kan du ignorera.

Vidare får du välja vad din blogg ska heta och om du ska ha någon slogan. Multisite kan du ignorera.

Under Admin account så ska du registrera ditt konto. Använda inte admin eller administrator, det är bland de vanligaste användarnamnen man kan ha. Inte heller lösenordet bör vara lätt. Om någon kommer över den här informationen så kan dem ta över hela din webbsida, så välj med omsorg.

Sist får du välja vilket språk du vill ha på din hemsida och sen kan du klicka på den blåa Install-knappen. De tillägg som rekommenderas kan du ignorera, vi installerar allt inne i WordPress sen.

När installationen är klar, så kan du komma till WordPress administrationsgränssnitt genom att klicka på https://dindomän.se/wp-admin.

Grattis, du har precis installerat WordPress!

Steg 3: Logga in för första gången

Det första du ser när du loggar in på din webbsida är WordPress-panelen. Här får du en snabb överblick över din webbsida, du ser om du har fått några kommentarer och den senaste aktiviteten på webbsidan.

Vissa tillägg har även egna paneler som läggs till här när du installerar dem så tids nog så kan det bli så att fler paneler dyker upp här. Du kan också välja vilka paneler som ska synas genom att klicka på Skärmalternativ uppe i det höra hörnet.

Det är dock i menyn till vänster där det händer saker och ting. Jag kommer gå igenom det som vi behöver ändra men om du vill veta mer vad alla dessa menyer gör så har jag en mer djupgående artikel om det som du kan läsa här.

Vi börjar längst ner under Inställningar. Under Allmänt så kan vi byta namn på bloggen, ändra vår slogan, språk, din epost och lite annat. Här bör du se över datum och tidsformatet då jag upplever att det inte alltid är 100%. Välj spara och gå sen till menyn som heter Permalänkar.

Permalänkar bestämmer hur dina länkar ska se ut. Som standard är dem inte så snygga så det jag rekommenderar att göra är att ändra permalänkarna till Inläggsnamn istället. Då kommer länken se snyggare och vara mer lättläst.

Under menyn Användare så kan du göra inställningar för din profil eller lägga till flera användare som ska kunna logga in på hemsidan. Här fyller man enkelt i sina uppgifter om man vill, en kort biografi om vem man är och man kan välja olika teman för administrationsgränssnittet.

När det kommer till din profilbild så laddar du inte upp den här utan du gör det på en annan hemsida som heter Gravatar. Gravatar ägs av dem som utvecklar WordPress och fungerar som en bildbank för dina profilbilder.

Genom att ha en tjänst som hanterar bilder så kan din profilbild följa med dig när du kommenterar på andras hemsidor och skriver in din epost som du har kopplad till Gravatar. Om du vill veta mer om hur Gravatar fungerar, så har jag en artikel om det här.

Steg 4: Installera ett tema

Varje WordPress-installation kommer med minst ett tema och allt som oftast så är det något man vill byta ut ganska så snart. Som tur är så är det väldigt enkelt att byta ut ett tema i WordPress.

I administrationsmenyn så går du till Utseende och väljer sen undermenyn Teman. Högst upp så kan du klicka på Lägg till nytt för att lägga till ett nytt tema. Det som då kommer upp är tusentals teman som du kan välja mellan.

Dessa teman finns i WordPress egna bibliotek av teman och är gratis att installera. Du kan också ladda ner teman från andra webbsidor eller använda Google för att enkelt hitta snygga teman som passar din stil.

Det du kan hitta är så kallade premiumteman som kostar pengar. Dessa teman har ofta fler funktioner och bättre support än gratisteman. Det är dina krav som bestämmer om du bör skaffa ett premiumtema eller inte.

Det tema som jag använder på wpguider.se heter Astra och finns som både gratisversion och premiumversion. Testa att sök efter Astra i WordPress bibliotek så hittar du det. Du kan också läsa min recension av Astra här och är du intresserad av premiumversionen så kan du klicka här för att komma till temasidan.

När du har hittat ett tema som du tycker om så kan du installera det genom att klicka på det, installera och sen välja aktivera. När du gjort det så kan du leka med inställningarna för temat. Detta gör du genom att gå till Utseende och välja Anpassa.

I anpassaren så kan du göra diverse ändringar till ditt tema och se direkt på sidan om vad det är som ändras. Det är ett jättebra sätt att se vilka inställningar som man kan göra med temat. Det blir också mycket enklare att få det så som man vill ha det.

Då det finns väldigt många inställningar här, och då det är olika beroende på vilket tema man väljer, så kommer jag inte gå igenom allt nu. Dock så rekommenderar jag dig att leka runt med inställningarna och se vad som händer när du klickar på saker och ting.

Det är ett bra sätt att lära sig på, att testa sig fram. Du behöver inte vara orolig för att förstöra något, inget kommer sparas förrän du klickar på Publicera i högra hörnet.

Steg 5: Installera ett tillägg & skapa en sida

För att slå två flugor i en smäll och lära oss flera saker samtidigt så tänkte jag att vi nu ska skapa ett kontaktformulär. För att kunna göra det behöver vi installera ett tillägg och skapa en sida.

Installera ett tillägg

För att installera ett tillägg så gör man på samma sätt som med teman fast nu går man till Tillägg och klickar på Lägg till nytt. I sökfältet skriver du in Contact Form 7. Tillägget har en bergstopp som ikon och har över 5 miljoner aktiva installationer.

När du installerat tillägget och aktiverat det så har det dykt upp en ny meny på vänster sida som heter Kontakt. Klickar vi där så kommer vi till Contact Form 7s inställningar, och här finns redan ett kontaktformulär färdigt åt oss.

Det vi behöver göra är att ta kortkoden. Kortkoden är en stäng av kod som vi kan klistra in i princip vart som helst på vår hemsida så kommer vårt formulär att visas. Kortkoder är vanligt i WordPress och ett enkelt sätt att använda element flera gånger på, i det här fallet ett formulär.

Skapa en Sida

När du kopierat kortkoden så går du till Sidor i vänstermenyn. Här kommer det finnas två sidor färdiga, en Sample page och en privacy policy. Sample page kan du ta bort medan privacy polciy kommer vi komma tillbaka till vid ett senare tillfälle.

Välj Lägg till ny och editorn för WordPress kommer upp. Här kan du göra det ganska enkelt genom att skriva rubriken på sidan (t.ex. Kontakt). Sen klickar du på det plus-tecken som finns under rubriken.

Och innan vi fortsätter så behöver jag ta några rader och förklara hur den här editorn fungerar. Editorn är uppbyggd med så kallade block och varje block har en viss funktion. När du vill ha funktionen så lägger till det blocket på sidan.

Som du ser så finns det en hel del block att välja på och det finns även tillägg som lägger till ännu fler block. Om du vill veta mer om hur editorn fungerar så kan du läsa den här artikeln som jag skrivit, som förklarar mer om hur den fungerar.

Leta upp, eller sök efter, blocket som heter kortkod. I det fält som sen kommer upp klistrar du in kortkoden som du kopierade tidigare. Den bör börja med contact-form-7 och sen ett ID.

Det enda du behöver göra nu är att trycka på Publicera så är du klar. Klicka på Visa sida för att se hur sidan ser ut. Meddelanden som skrivs in här kommer skickas till din e-post som vi såg under inställningar tidigare.

Gratulerar, nu har du installerat ett tillägg och skapat en sida. Du har även satt upp ett kontaktformulär på din webbsida så att folk kan nå dig.

Steg 6: Publicera ditt första inlägg

Att skriva ett inlägg är väldigt likt sidor, det är nämligen samma editor som man använder sig av.

Inlägg kan ha flera kategorier och etiketter och dessa används för att filtrera på inlägg och göra det enklaste för besökare att hitta det som dem letar efter. Etiketter kan du skapa när du skapar ett inlägg men kategorier behöver du skapa på förhand.

I administrationsgränssnittet väljer du Inlägg och sen undermenyn Kategorier. Här skapar du nya kategorier genom att fylla i namnet och klicka på Lägg till ny kategori. Den standardkategori som finns (Uncategorized) kan du editera genom att hålla musen över och välja Redigera.

Hur många kategorier man vill ha bestämmer man själv. Vissa har 30-40st medan jag brukar försöka hålla mig till runt 5. Men det beror också lite på vilken typ av hemsida man gör. En receptsida kan ha väldigt många kategorier som fågel, fisk, pasta, fläsk och så vidare.

När du skapat dina kategorier så kan du välja Skapa nytt under Inläggsmenyn och komma igång med ditt första inlägg. Här skriver du din rubrik på inlägget och sen skriver du själva inlägget. Blocket Stycke används för vanlig text och du kan också används blocket Rubrik för att göra det lite mer lättläst.

På sidan hittar du inställningar för inlägget och för blocken. Har du ett block markerat så ser du inställningarna för just det blocket. Varje block har olika typer av inställningar så att man kan få det precis som man vill ha det.

Under fliken Dokument så sätter du inställningarna för själv inlägget. Här väljer du vilken kategori som inlägget ska tillhöra, du kan lägga till etiketter om du vill det och du kan dessutom lägga till en utvald bild.

Den utvalda bilden visas högst upp på inlägget och visas även i bloggrullen på första sidan. Tänk på att använda en bild som du har laglig rätt att publicera så att du inte hamnar i juridiskt trubbel.

Jag har skrivit en artikel om sidor där du kan ladda ner bilder gratis som du kan använda på din blogg. Du kan läsa den artikeln här.

Vill du editera och snygga till bilden så kan jag också rekommendera min artikel om hur man editerar bilder gratis online, du hittar den här.

När du känner dig nöjd med ditt inlägg så kan du välja Förhandsgranska uppe i högra hörnet för att se hur det ser ut på webbsidan. Du kan sen gå tillbaka och göra diverse ändringar som du kanske ser.

När du sen är redo så klickar du på Publicera, och sen Publicera en gång till och ditt inlägg kommer nu publiceras för alla att läsa.

Avslutande ord

Gratulerar, du har nu satt upp din hemsida och publicerat ditt första inlägg. Men inte bara det, du har dessutom ett eget domännamn för ett mer professionellt utseende, du har ett häftigt tema, ett kontaktformulär som besökare kan nå dig på och mycket mer.

WordPress är stort och det finns mycket man kan lära sig. I den här guiden så har vi gått igenom grunderna och du har nu ett hum om hur WordPress fungerar. Det jag rekommenderar är att du klickar dig runt, testar dig fram och ser vad som händer. Det är det bästa sättet att lära sig på.

Om du vill lära dig mer om WordPress så har jag flera artiklar som går igenom olika funktioner och guider om hur man gör saker. Är du mer intresserad av att blogga och få besökare till din hemsida så har jag även guider och artiklar på det. Jag länkar några rekommenderade artiklar här nedan som du gör kolla in.  

Glöm inte att dela med dig

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på reddit
Reddit
Dela på email
Email

Läs vidare

2 reaktioner på ”Hur du börjar blogga med WordPress enkelt & snabbt”

  1. Bra guide! Har inte följt den då jag redan har min sida uppsatt men säkert bra för dem som inte har det.

    Jag undrar över temat lite, hur kan jag få Astra att se ut som deras demos eller som här? Min sida har mer som en boxig design, där allt är inramat?

    Tack för svar
    //Adam

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top