Hur affiliate marketing fungerar och hur du kan börja idag

Affiliate marketing är ett populärt sätt att tjäna pengar på online. Det är enkelt att komma igång och behöver inte vara så avancerat. Låt oss gå igenom hur affiliate marketing fungerar och du kommer igång!

Innehållsförteckning

Affiliate Marketing är något som de flesta säkert har hört talas om. De kanske inte vet vad det är riktigt, förutom att det är något lulligt (kanske till och med olagligt) sätt att tjäna pengar på. Det är några saker jag fått höra.

Affiliate marketing är kanske lulligt innan du har förstått vad det går ut på, och det är självklart inte olagligt. Efter att ha läst den här artikeln så kommer du ha full koll på vad affiliate marketing är och du kommer vara redo att komma igång direkt.

Men innan vi kommer så långt, vad är affiliate marketing?

Vad är affiliate marketing?

Något som många nog skulle vilja ha är passiv inkomst. Pengar som rullar in även om man inte gör något. Drömmen att kunna resa, sova eller göra andra äventyr och samtidigt veta att pengar kommer in. I en sådan diskussion brukar affiliate marketing komma upp ganska så snabbt.

Affiliate marketing är en typ av marknadsföring för företag, ett sätt att göra reklam på helt enkelt. Det går ut på att hemsideägare, youtubers, incluencers, någon med en publik egentligen, marknadsför företagens produkter. När en person sen väljer att köpa en produkt får den som annonserat företaget några kronor.

Varje annonsör får en unik länk som dem publicerar och det är tack vare den länken som företagen kan se vilken annonsör som ska krediteras för försäljningen och få ersättning för det.

Ett bra exempel på detta är min guide om hur man börjar blogga med WordPress. I den guiden så rekommenderar jag webhotellet Miss Hosting. När en besökare följer guiden, bestämmer sig för att köpa sitt webhotell hos Miss Hosting genom min länk, så får jag en viss procent av försäljningen.

För konsumenten som gjorde köpet så kostar det ingenting extra, det är företagen bakom som betalar ut ersättningen. För dem är det också en vinst eftersom den har massor med personer som annonserar deras produkter gratis och behöver inte betala ut ersättning för en försäljning har gjorts.

Att hitta företag som använder sig av affiliate marketing är relativt enkelt. Det är ganska ovanligt att företagen själva har affiliatesidor som man kan besöka, utan dem flesta använder sig av affiliatenätverk. Det är företag som jobbar som mellanhand mellan företag och affiliates.

Affiliates registrerar sig på dessa nätverk och kan sen bläddra bland företagen som erbjuder affiliate marketing. Nätverket tar sen hand om unika länkar, ersättningar och liknande. På det sättet har affiliates ett ställe att gå till och företagen behöver inte bygga upp infrastrukturen för affiliates.

Några svenska affiliatenätverk är Adtraction, Adservice och Adrecord men om man satsar på affiliate marketing utanför Sverige så är Amazon Associates, Clickbank eller ShareASales populära affiliatenätverk.

Olika typer av affiliate marketing

Det finns flera typer av affiliate marketing och dem är olika bra i olika situationer. Dem vanligaste typerna av affiliate marketing är följande:

 • PPC, eller Pay Per Click

Den här typen av affiliate marketing går ut på att få så många som möjligt att klicka på en länk eller annons. Det är annonsörens uppgift att få besökare till företagets hemsida och företaget tar själv hand om själva försäljningen sen.

För en annonsör kan det vara tacksamt att få betalt utan att behöva få till en försäljning, men ersättningen är ofta mycket lägre än vid en försäljning. Det kan vara ett smidigt sätt att fylla ut tomma annonsplatser på en webbsida eller om man har en väldigt stor följskara.

 • PPL, eller Pay Per Lead

I marknadsföringstermer är en lead en potentiell köpare. När du fyller i att du vill ha ett företags nyhetsbrev så blir du en lead för det företaget som dem kan annonsera sina produkter mot.

Annonsören får betalt när hen lyckas rekrytera leads till företaget. Även denna typ är tacksam eftersom man inte behöver försöka sälja produkten, utan det räcker ofta med ett nyhetsbrev, något som är gratis. Ersättningen är dock fortfarande ganska liten.

 • PPS, eller Pay Per Sale

Det här är den typen av affiliate marketing som kanske är vanligast idag. Det går ut på att annonsören annonserar en produkt för sina besökare och får betalt när någon gör ett köp via annonsörens länk.

Ersättningen varierar mellan produkter där en del erbjuder 1% av priset medan andra kan erbjuda upp till 100%. PPSär den form som kräver minst antal besökare för att faktiskt tjäna en ansenlig summa. Det krävs dock en hel del arbete för det.

Fördelar med affiliate marketing

Det finns flera fördelar med affiliate marketing, kanske har du räknat ut några nedan. Jag har dock några favoritfördelar som gör att jag gick in i affiliate marketing.

 • Det går att få in höga intäkter

Att vara affiliate kan ge 0kr och det kan ge 100 000kr. Allt beror på vad det är för typ av produkt och hur duktig man är på att marknadsföra den produkten. Marknadsför man rätt produkt till rätt personer är chanserna för hög inkomst ganska så stora.

 • Det behövs inga förkunskaper

För att börja med affiliate marketing så behöver man inga förkunskaper, förutom att faktiskt veta vad det är för något. Det finns nätverk som inte har så stora krav, där du kan sätta igång redan inom några minuter utan vare sig webbsida eller dylikt.

Dock så kan det vara bra att först ha en plan på hur man ska få trafik och besökare. Det är lätt att börja i fel ände när man är ny.

 • Du slipper kundservice

Att sälja sin egen produkt kräver alltid någon form av kundservice (för att inte tala om tiden det tar att skapa en egen produkt). Som affiliate så slipper du det, och kan endast fokusera på att sälja, vilket kan vara tacksamt. Kundservice tar mycket tid och kräver mycket engagemang.

 • Halvpassiv inkomst

Affiliate marketing kan inte kallas passiv inkomst, att bygga en hemsida, hålla den uppdaterad och publicera inlägg tar tid. Fördelen är att när man väl skrivit en artikel så finns den där och man behöver inte göra något för att besökare ska läsa den och kanske göra ett köp på en produkt som annonseras.

Om två år kommer min blogg-guide fortfarande att finnas kvar och den kommer fortfarande ge mig ersättning för personer som registrerar sig hos Miss Hosting med min länk. Det är ändå ganska passivt.

Nackdelar med affiliate marketing

Men affiliate marketing är inte bara guld och gröna skogar. Man skulle lätt kunna tro att det bara är att sätta upp en webbsida, skriva några inlägg med annonslänkar och sen vänta på att trafik ska komma, men riktigt så enkelt är det inte.

 • Det tar tid

Den störta boven i dramat är tid. När personer googlar efter sätt att tjäna pengar online så upptäcker dem oftast affiliate marketing. Dock så slutar de med det två dagar senare när de fortfarande inte har tjänat en krona. Att börja med affiliate marketing tar tid och man borde räkna med ett år innan man ens ser någon form av inkomst, beroende på produkt och marknad.

 • Ingen kontroll över produkten

Man saknar helt kontroll över produkten som man marknadsför. Om det går dåligt för produktägaren så kan produktägaren välja att sluta med produkten eller sitt affiliateprogram utan att du har något att säga till om. Kontrollen ligger alltid hos någon annan än dig själv.

 • Svårt att sticka ut

Det finns alltid fler personer som är affiliates för samma produkt som du. Om ni marknadsför samma produkt så kan det vara svårt att sticka ut. Varför ska en person klicka på din länk istället för någon annans? Många nätverk har också regler som säger att man inte får locka besökare med ersättning ”om dom klickar på min länk”.

 • Kräver mycket jobb

Många verkar tro att man kan tjäna pengar online utan att det kostar något alls eller att man inte behöver göra något. Så är det inte. Det kanske inte krävs så mycket jobb att komma igång med affiliate marketing men att växa, bli stor och tjäna vettiga summor är svårt. Man måste göra misstag för att lära sig.

Hur du kommer igång med affiliate marketing

Innan du gör något annat så behöver du ta reda på tre saker om du vill börja med affiliate marketing:

 • I vilken industri vill du vara?

Vill du annonsera tekniska prylar, hushållsprodukter eller toalettpapper? Du behöver hitta en nisch som du kan gå in i. Att skapa en hemsida och annonsera att möjligt är en dålig idé, du kommer inte locka några besökare.

Tänk på dina intressen, vad tycker du om att göra och prata om? Att starta en blogg om något man tycker är roligt är det enklaste sättet att komma igång på.

 • Vilken plattform ska du använda?

Är du en person som inte är rädd att slå på kameran och producera videos? Kör YouTube och skaffa följare där. Det är vanligt att youtubers har affiliatelänkar i beskrivningen under videon som man sen hänvisar till i videon. Blir man stor kan man dessutom få lite annonsinkomst från Google.

Att starta en hemsida är ett annat bra alternativ och kanske det vanligaste. Det gäller att man tycker om att skriva och göra sin research. Att sätta upp en hemsida i WordPress är inte så avancerat och kostar inte många kronor. Du kan se min guide om hur du börjar blogga med WordPress om du tycker en hemsida låter intressant.

 • Hur ska du få besökare eller tittare?

Att göra videos eller skriva inlägg för döva öron tjänar inget till. Innan du ens sätter igång, gör lite research och se vilka sätt och knep som finns för att man ska få trafik till sin plattform. Man kan lita på att Google tycker om det man gör och rankar en i sökningarna eller så kan man försöka få trafik från sociala medier.

Men, det absolut viktigare att veta innan du sätter igång är att du inte kommer bli rik vare sig imorgon eller om ett år. Det brukar ta ca ett år innan man ser någon form av inkomst överhuvudtaget.

Många ger upp efter en månad eller två men det gäller att kämpa på och har man väl gjort jobbet en gång så behöver man inte göra det igen. Det du gör idag kommer du tacka dig själv för en 2–3 år när de artiklar du skrivit, eller videos du spelar in, drar in pengar åt dig utan att du behöver göra något.

Gillade du vad du läst? Dela

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.