Hur du installera WordPress lokalt på Windows: Steg-för-steg

WordPress är gratis men om man vill testa plattformen är det svårt utan ett webhotell, som kostar pengar. Som tur är kan man sätta upp WordPress lokalt och leka hur mycket man vill, se hur!

Innehållsförteckning

Alla är inte lika säkra på WordPress som jag är och det kan vara bra att se vad plattformen kan göra och hur den fungerar innan man bestämmer sig. Som tur är, så är WordPress gratis att ladda ner och använda och det betyder att vi kan installera det vart vi vill.

T.ex. så kan man göra det på sin vanliga Windows-dator utan att det kostar en krona. Det här är därför en steg-för-stegguide som visar dig vilken mjukvara du behöver använda, hur du installerar WordPress och hur du till slut kan logga in på din hemsida.

Den här guiden är perfekt för dig som inte har någon koll på WordPress eller egentligen teknik över huvudlaget. Den kräver inte att du kan en massa från början och allt är gratis så det är egentligen bara din tid som krävs.

Fördelar med att köra WordPress lokalt på din dator

Men vad är fördelen med att installera WordPress lokalt? Svaret är att det finns flera fördelar, för en utvecklare är det bra att ha en miljö där dem kan testa nya tillägg och teman utan att behöva bry sig om eventuella fel eller problem på den riktiga hemsidan.

Det är bra för nybörjare till WordPress som inte är redo att betala för ett webhotell än utan vill testa och se om WordPress är något för dem. Eftersom WordPress är en gratismjukvara så behöver man bara ett ställe att lägga det på och gör man det på sin egen dator så blir det ingen kostnad alls. Det blir inte möjligt att nå sin hemsida via internet men det behövs inte alla gånger.

Personligen använder jag WordPress på min egen dator för att spela in videos, skriva nya artiklar och även en del testning av tillägg och teman för mina webbsidor. Att ha WordPress lokalt gör det riktigt enkelt att testa nya saker.

Vad är XAMPP?

WordPress är ett innehållshanteringssystem (content management system (CMS)) som byggdes med kodspråket PHP. För att köra WordPress så behöver vi installera en mjukvara som kan köra PHP och det är här XAMPP kommer in. XAMPP är ett utvecklingsverktyg för att sätta upp lokala miljöer för ett flertal olika kodspråk, PHP bland annat.

För att köra WordPress krävs en databas och en webbserver och med XAMPP så kan vi få båda. XAMPP använder sig av Apache för att sätta upp en webbserver och MySQL för databaser. Du behöver inte kunna eller veta vad dessa namn är om du inte vill, du kommer fortfarande kunna sätta upp WordPress lokalt.

XAMPP var byggt för utvecklare för att göra det enklare att sätta upp utvecklingsmiljöer. Men dem har gjort det så enkelt att vem som helst kan göra det och dessutom är det gratis. Dessa två anledningar gör XAMPP perfekt för det vi ska göra.

Installera XAMPP steg-för-steg

Att installera XAMPP är väldigt enkelt. Först måste du ladda ner XAMPP till din dator, vilket du kan göra här: https://apachefriends.org. Väl där, klicka på XAMPP för Windows och ladda ner den senaste versionen av XAMPP.

När du har laddat ner installationsfilen och startat den, kan du behöva tillåta att programmet får köras. Detta kallas Användarkontokontroll och är en Windows-funktion som ser till att bara program som du är OK med installeras på datorn. För att gå vidare klickar du bara på OK.

Installationen kommer att starta och efter att ha klickat nästa, får du en lista över komponenter som installationen kommer att installera. Om du bara vill komma igång WordPress och inte bryr dig om utvecklardelen av PHP, så tar du bort alla komponenter utom MySQL och phpMyAdmin. Detta kommer bara att installera det som behövs för WordPress och inget mer.

I nästa steg väljer du installationsmappen för XAMPP. XAMPP kommer att föreslå C: \ xampp vilket också är det jag rekommenderar. Du bör inte ange C:\Program Files för då kommer XAMPP inte fungera korrekt. Klicka OK för att vidare med installationen.

Innan XAMPP installeras gör de några annonser för sin andra programvara. Om du inte avmarkerar rutan så öppnas en sida i din webbläsare. Det är inget måste, utan bara reklam. Välj nästa och låt installationen av XAMPP köra igång.

Installationen tar någon minut men när den är klar klickar du på Slutför. XAMPP frågar vilket språk du vill använda (engelska eller tyska) och sedan öppnas kontrollpanel för XAMPP.

Härifrån startar och stoppar du tjänsterna och du kan även gå till admin-webbplatserna för Apache och MySQL. Starta båda dessa tjänster genom att klicka på Start. Modulens namn kommer att bli gröna om allt gick smidigt och du kan också sel att det fungerar som förväntat genom att klicka på Admin-knappen bredvid Apache-modulen.

Om du hamnar på en webbplats som säger ”Welcome to XAMPP for Windows” så har du installerat XAMPP på din dator och är redo för nästa steg.

Installera WordPress steg för steg

Nu när XAMPP är installerat behöver du förbereda för WordPress och sedan installera det. Vi är redan klara med webbtjänsten, men vi måste fortfarande skapa en databas för WordPress. För att göra detta, öppna din XAMPP-kontrollpanel och klicka på Admin bredvid MySQL.

En hemsida öppnas som låter dig hantera dina databaser. Här kan du skapa en ny databas genom att klicka på Ny i det övre hörnet.

På sidan som kommer upp skapar du en ny databas genom att ange namnet på den nya databasen och sedan Skapa-knappen. Namnet kan vara vad du vill, men jag rekommenderar ett kort eftersom du måste ange det i WordPress-installationen senare. Det får heller inte vara Å, Ä, Ö eller några andra specialtecken.

Nu behöver du skapa en mapp på datorn där WordPress kommer att ligga. Gå till XAMPP-mappen och hitta sedan den mapp som heter htdocs. Om alla inställningar är standard kommer den vara här:

C:\XAMPP\htdocs

Skapa en ny mapp i htdocs. Mappnamnet kommer att vara den URL du anger för att komma åt hemsidan i webbläsaren senare, så gör något kort för din egen skull.

Gå nu till https://wordpress.org och klicka på Hämta WordPress. En zip-fil laddas ner och när den är klar så öppnar du den. Samtliga filer ska kopieras till mappen du precis skapade i htdocs. Det här är alla konfigurationsfiler för WordPress.

När filerna har kopierats har WordPress installerats på din Windows-dator och du är redo att konfigurera WordPress. För att se till att allt fungerade som det ska. För att starta installationen kan du öppna en webbläsare och gå till http://localhost/<mappnamn>/. En WordPress-logotyp med en lista med språk ska visas. I så fall är du redo för nästa steg.

Sätt upp WordPress steg för steg

Detta är det sista steget för att installera WordPress lokalt på din Windows-dator. Börja med att välja det språk du vill installera WordPress på och klicka på Fortsätt. På nästa sida kommer WordPress att lista vad som behövs för att kunna konfigurera det korrekt. Om du har följt den här guiden är du redo att gå vidare.

På nästa sida måste du ange databasinformationen för att WordPress skakunna ansluta till databasen.

Databasnamn är namnet på din databas. Det är namnet som du valde tidigare i phpmyAdmin.

Användarnamn är inte det användarnamn du kommer ha i WordPress utan användarnamnet till din databas. Om du inte gjort några inställningar utöver det i guiden så kommer ditt användarnamn vara root.

Lösenordet är också för databasen. Som standard finns det inget lösenord och om du inte har satt ett eget kan du lämna det här fältet tomt. Se till att ta bort texten som redan står i fältet först.

Databasvärd ska vara localhost eftersom databasen är placerad på din dator.

Tabellprefix är bra att använda när du använder samma databas för flera WordPress-webbplatser. Jag rekommenderar att du skapar en ny databas för varje webbplats du skapar lokalt, eftersom det är mycket lättare att hantera. Prefixet är då onödigt, och du kan lämna det som det är.

Klicka på skicka och om du får ett meddelande som säger: ”All right, sparky!”. Det betyder att WordPress har kopplat sig till databasen och du är redo för nästa steg.

Om du har installerat WordPress från cPanel tidigare bör du känna till dessa fält. Det är dags att konfigurera den faktiska hemsidan och administratörskontot för den.

Hemsidans titel är namnet på din hemsida. Du kan alltid ändra detta senare om du vill.

Användarnamn är användarnamnet för ditt administratörskonto. Jag rekommenderar att du inte använder admin eller administratör även om det är en lokal webbplats, eftersom det är de första användarnamn som en hacker kommer att försöka med.

Lösenord är lösenordet för administratörskontot. WordPress kommer att rekommendera ett starkt lösenord och jag föreslår att du använder dig av det lösenordet. Det kan vara svårt att komma ihåg, men det är vad du har en lösenordshanterare som LastPass för, eller hur?

Din e-postadress är där du skriver in din e-postadress. Varje användare i WordPress behöver en aktiv e-postadress men om du inte vill använda en riktig här kan du bara ange vad som helst. Jag rekommenderar dock att du använder en riktig e-postadress eftersom du kan få viktiga meddelanden om din hemsida.

Sökmotorns synlighet kan lämnas avkryssad. Google kan inte skanna din lokala hemsida ändå.

När all information är klar kan du klicka på Installera WordPress. Du ska få ett meddelande som säger ”Success!” om att gick som det var tänkt. När du klickar på Logga in så kommer du till inloggningsskärmen för ding hemsida och kan logga in med de uppgifter du uppgav tidigare.

Du har nu installerat WordPress lokalt på din Windows-dator och du kan installera tilläg och teman som en vanlig WordPress-installation.

Starta XAMPP när det inte är igång

XAMPP startar inte automatiskt när du har startat om din dator och det kan vara lite svårt att hitta tillbaka till. För att starta Apache och MySQL så måste du öppna XAMPPs kontrollpanel. Du hittar den i XAMPP-mappen här: C:\xampp\. Filens namn är xampp-control.exe.

En rekommendation är att du högerklickar på den och väljer Skapa genväg. Detta skapar en genväg som du sedan kan placera på datorns skrivbord för att enkelt hitta tillbaka till kontrollpanelen.

Avslutande ord

Det här är hur du installera WordPress lokalt på en Windows-dator. Att ha WordPress nära till hands är bra i flera sammanhang, framförallt för teständmål. Nu när du såg hur enkelt det var finns det ingen ursäkt att inte komma igång med din nya hemsida.

Om din plan är att bygga en hemsida lokalt och sedan flytta den till ett webbhotell, kan jag rekommendera att du läser min artikel om att flytta WordPress-hemsidor mellan olika webhotell, som du hittar här.

Jag kan också rekommendera webhotellet Miss Hosting om din hemsida kommer rikta sig till svenskar, då det är ett webbhotell jag själv använder och är nöjd med. Du kan läsa min recension om dem här.

Lycka till med din nya hemsida, även om den bara är lokal (än så länge).

Gillade du vad du läst? Dela

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.