Jämför webbhotell för privatpersoner & småföretag 2020

Artikeln innehåller annonslänkar, läs mer här

Nu kan du jämföra webbhotell och hitta det bästa webbhotellet för din nya hemsida. WP Guider handlar främst om WordPress men utan ett webbhotell så kommer man aldrig så långt och därför tycker vi det är viktigt att hjälpa dig som privatperson eller mindre företag att hitta rätt webbhotell.

Jämför webbhotell för privatpersoner & småföretag

Nedan kan du se våra rekommenderade webbhotell. Du kan även sortera och filtrera med hjälp av sidomenyn för att hitta det bästa webbhotellet för dig. 

Företag Plus

Obegr. antal hemsidor
200 GB lagring
2 TB/mån trafik
Gratis SSL
Installera WP med ett klick
Från 640kr/mån*
Förnyas för 640kr/mån år 2

Anpassat

Obegr. antal hemsidor
Upp till 400 GB lagring
Upp till 5 TB/mån trafik
Gratis SSL
Anpassa själv
Installera WP med ett klick
Från 12kr/mån*
Förnyas för 28kr/mån år 2

Starter

1 hemsida
Obegr. lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 24,50kr/mån*
Förnyas för 49kr/mån år 2

Företag

Obegr. antal hemsidor
150 GB lagring
1,5TB/mån trafik
Gratis SSL
Installera WP med ett klick
Från 160kr/mån*
Förnyas för 160kr/mån år 2

Ultimate

Obegr. antal hemsidor
Obegr. lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 29kr/mån*
Förnyas för 229kr/mån år 2

Privat

Obegr. antal hemsidor
75 GB lagring
750 GB/mån trafik
Installera WP med ett klick
Från 80kr/mån*
Förnyas för 80kr/mån år 2

Utforskare

1 hemsida
100 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
24/7 support (tillval)
Installera WP med ett klick
Från 19kr/mån*
Förnyas för 59kr/mån år 2

Nybörjare

1 hemsida
50 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
24/7 support (tillval)
Från 19kr/mån*
Förnyas för 39kr/mån år 2

Prime #2

Obegr. antal hemsidor
100 GB lagring
3 TB/mån trafik
Gratis SSL
Installera WP med ett klick
Från 149kr/mån*
Förnyas för 149kr/mån år 2

Pro Suite

Obegr. antal hemsidor
100 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
Installera WP med ett klick
Från 50kr/mån*
Förnyas för 100kr/mån år 2

* Priserna som listas är öppningserbjudanden från företagen och reflekterar inte det återkommande priset. Priserna är exklusive moms.

Hur vi tagit fram just dessa webbhotell

Vi baserar allt ovan på det billigaste paketet från företaget. Webbhotellen erbjuder flera tjänster för en högre peng eller som ett tillägg. Vi tycker dock det blir konsitgt om man jämför det billigaste paketet hos ett webbhotell och ett dyrare hos en annan och har därför valt att bara jämföra de billigaste, då det ger en bra överblick.

När vi valt webbhotell så har vi kollat framförallt på följande:

 • Priset
 • Enkelheten
 • Standarder som följs
 • Enklare säkerhet
 • Support

Något som kanske saknas för den som är insatt är prestanda, och det är enkelt: vi har valt att bara ta med webbhotell som har bra prestanda eftersom det är #1 när man ska skaffa ett webbhotell. Därför kan du vara trygg med att vilket av dessa du väljer, så kommer din hemsida ladda snabbt.

Webbhotellsguiden 2020 – Allt du behöver veta om webbhotell

Det är inte lätt att välja ett webbhotell, med alla möjligheter som finns. För att du ska kunna välja det bästa webbhotellet för just din situation så har vi skrivit ihop en omfattande webbhotellsguide där du kan hitta svaren på allt som du undrar över när det kommer till webbhotell.

Vad är ett webbhotell?

För att kunna visa en hemsida på internet så behöver andra datorer och servrar komma åt filerna som din hemsida består av. Detta görs genom at lägga filerna på en webbserver som åt åtkomlig från internet.

Nu har ju dock inte alla en webbserver som står och puttrar i källaren och för att lösa det problemet så kan man hyra en webbserver, eller en del av den, av ett webbhotell. Webbhotellet har webbservrar som är optimerade för att visa hemsidor för besökare, dem tar hand om all form av hårdvara och nätverk som behövs och du kan istället fokusera på din hemsida.

På webbhotellet så bor dina filer så länge som du betalar avgiften till webbhotellet. Du har fortfarande full tillgång till dina filer genom olika tjänster som webbhotellet erbjuder och du bestämmer vad som visas på hemsidan. Webbhotellet serverar den bara till resten av internet.

Men det finns också flera typer av webbhotell och tjänster och vilken som passar dig bäst beror på dina krav och om du kanske har planerat att göra mer än bara ha en hemsida hos webbhotellet.

Vad är ett delat webbhotell?

Ett delat webbhotell är den vanligaste typen av webbhotell. Det är den här typen av webbhotell som annonseras ut på webbhotellens startsidor, det är den här tjänsten som är billig och som låter dig snabbt få upp en hemsida på webben.

Servrarna som webbhotellen använder sig av är ofta kraftfulla och kostar mer per månad än vad du betalar. För att göra det mer lönsamt så kan man då ha flera hemsidor på en och samma server och på så sätt få in mer pengar per server, och då göra det lönsamt. Flera hemsidor delar alltså på servern.

Det är precis vad ett delat webbhotell är för något. När du skaffar ett delat webbhotell så får du en del av resurserna av den servern medan resten av resurserna går till andra kunder.

Ett problem som kan uppstå med detta, och som var vanligare förr, var att om en person gjorde något som krävde väldigt mycket resurser från servern, så kunde alla hemsidor på den servern gå långsamt eller till och med gå ner. Därför har delade webbhotell haft ett ganska dåligt rykte i branschen.

Nu på senare tid har dock de flesta webbhotell löst detta genom att begränsa hur mycket resurser en kund kan använda samtidigt. Gör kunden något som kräver mycket resurser så tar det istället längre tid att utföra den åtgärden med dem begränsade resurserna istället för att servern tilldelar fler resurser. På så viss kan andra kunders hemsidor vara uppe och ladda snabbt utan att störas.

Denna typ av webbhotell räcker gott åt de flesta privatpersoner som inte behöver ha så mycket mer än en hemsida uppe eller ett mindre företag som inte räknar med flera tusen besökare per dag.

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är precis vad det låter som, det är en server dedikerad för dig. En dedikerad server kan vara en bra lösning om du har en större hemsida med fler besökare eller om du erbjuder en tjänst på hemsidan som kräver mycket resurser. En dedikerad server låter dig få hela servern för dig själv och du behöver inte vara orolig för andra kunder.

En dedikerad server kan beställas i flera olika konfigurationer och priset blir rejält dyrare än vad priset för ett delat webbhotell är, något som kanske är mindre attraktivt för privatpersoner eller nystartade småföretag.

Med en dedikerad server så blir man själv ansvarig för vilka program och mjukvaror som installeras på servern, uppdateringar på operativsystemet och om något går snett är det i första hand ditt ansvar att sköta det. Därför är det bra att man har ett tekniskt kunnande innan man bestämmer sig för en dedikerad server.

Företag som beställer en dedikerad server har ofta en IT-avdelning som kan hantera sådana frågor.

Vad är VPS?

VPS står för Virtual Private Server och är en blandning av de ovan. En vanlig teknik inom serverbranschen är att man har en fysisk server med kraftfull prestanda och sen använder man mjukvara för att dela in hårdvaran i flera virtuella servrar och på så sätt få flera serverar av endast en fysisk server.

Varför man gör så är en annan artikel men kort och gott så är det mer kostnadseffektivt och därför kan VPS vara ett bra alternativ om den delade webbservern börjar bli för liten.

Med en VPS kan du nämligen bestämma själv vilken typ av hårdvara du vill ha och du är själv ansvarig för operativsystemet och vad som finns installerat på den, precis som en dedikerad server. Men eftersom den här servern är virtuell så kan priset vara mycket mindre än vad en dedikerad server är.

Även här kan det vara bra om man har en person som kan server och nätverk som kan hantera en VPS. Det finns dock vissa webbhotell som erbjuder VPS som tjänst där du kan ha en VPS men webbhotellsföretaget tar hand om allt bakom. Det brukar dock vara ett högre pris på sådana lösningar.

Vad är cPanel & fördelarna med det

När man pratar om webbhotell så hör man namnet cPanel väldigt mycket och vet man inte vad det är, så kan det bli förvirrande. Varför är cPanel viktigt och värt att nämna?

du köpt ett delat webbhotell så behöver du fortfarande någon form av kontrollpanel för att kunna lägga till domäner, skapa nya databaser, e-postadresser och lägga till certifikat. cPanel är en kontrollpanel som låter dig göra just det.

cPanel är den mest populära kontrollpanel som webbhotell använder och är en standard för många. Ofta när man söker efter information om hur man gör saker och ting så är det resultat för cPanel som kommer upp. Det blir alltså enklare att hitta guider och information om man använder sig av cPanel.

cPanel är också lätt att lära sig och erbjuder väldigt många funktioner. För det mesta så behöver man inte använda sig av mer än 3–4 tjänster men möjligheten finns att grotta ner sig i alla inställningar som finns.

Några av de saker som du kan göra i cPanel är:

 • Hantera dina domäner och subdomäner
 • Använda en filhanterare för direkt åtkomst till dina filer
 • Hantera konton för epost och FTP
 • Hantera utrymmet du fått tilldelat av webbhotellet
 • Hantera och se detaljer om resurser och trafik till dina hemsidor
 • Hantera backuper, databaser och certifikat
 • Mycket mer…

En nackdel som ofta tas upp med cPanel är att det finns för mycket inställningar och information och att man som nybörjare känner att det blir för mycket.

Varför vissa webbhotell inte använder cPanel

Men det är inte alla webbhotell som använder sig av cPanel, även om det är en standard. För det mesta handlar det om kostnaden.

cPanel är en produkt som webbhotellsföretagen behöver betala licens för och den kostanden kan snabbt bli dyr, ett pris som lägger sig på kunderna i slutändan. För att erbjuda bättre priser så är det många som har byggt egna kontrollpaneler istället för att använda sig av cPanel.

Detta har blivit allt mer populärt efter att cPanel köptes upp 2018. De nya ägarna gjorde om hur licenseringen fungerade för cPanel och priset ökade enormt. Några webbhotell slutade helt med cPanel vid det laget medan andra byggde egna portaler och ersatte cPanel så snabbt som möjligt.

Måste du ha cPanel?

Men är cPanel något som du måste ha till ditt webbhotell? Det mest troliga svaret är nej. De företag som byggt egna portaler eller licensierar en annan kontrollpanel har ofta liknande funktionalitet som cPanel. Vissa är sämre, andra är bättre.

Är du van vid cPanel och vill väldigt gärna fortsätta använda cPanel så kan det vara trevligt att bocka i det alternativet i vårt filter ovan men om du är ny med att sätta upp en hemsida så skulle vi rekommendera att inte göra cPanel till en bidragande faktor när du väljer webbhotell. Det går utmärkt att använda en annan kontrollpanel.

Innehållsförteckning

Scroll to Top