Jämför webbhotell för privatpersoner & småföretag 2021

Artikeln innehåller annonslänkar, läs mer här

Nu kan du jämföra webbhotell och hitta det bästa webbhotellet för din nya hemsida. WP Guider handlar främst om WordPress men utan ett webbhotell så kommer man aldrig så långt och därför tycker vi det är viktigt att hjälpa dig som privatperson eller mindre företag att hitta rätt webbhotell.

Vill du bara veta vilket webbhotell som är bäst? Klicka på någon av länkarna nedan!
Bästa webbhotellet för privatpersoner     |     Bästa webbhotellet för företagare

Jämför webbhotell för privatpersoner & småföretag

Nedan kan du se våra rekommenderade webbhotell. Du kan även sortera och filtrera med hjälp av sidomenyn för att hitta det bästa webbhotellet för dig. 

Business Plus

30 hemsidor
100 GB lagring
100 GB/mån trafik
Gratis SSL
Telefonsupport som tillval
Installera WP med ett klick
Från 99kr/mån*
Förnyas för 229kr/mån år 2

Platinum

Obegr. antal hemsidor
200 GB lagring
3 TB/mån trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 995kr/mån*
Förnyas för 995kr/mån år 2

Premium

Obegr. antal hemsidor
20 GB lagring
300 GB/mån trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 84,50kr/mån*
Förnyas för 169kr/mån år 2

Professional

10 hemsidor
250 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 19kr/mån*
Förnyas för 99kr/mån år 2

Pro Suite

Obegr. antal hemsidor
100 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
Installera WP med ett klick
Från 50kr/mån*
Förnyas för 100kr/mån år 2

Pro

Obegr. antal hemsidor
40 GB lagring
600 GB/mån trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 299kr/mån*
Förnyas för 299kr/mån år 2

Entusiast

5 hemsidor
200 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
24/7 support (tillval)
Installera WP med ett klick
Från 19kr/mån*
Förnyas för 79kr/mån år 2

Pro

Obegr. antal hemsidor
Obegr. lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 49,50kr/mån*
Förnyas för 99kr/mån år 2

Basic

1 hemsida
100 GB lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 9kr/mån*
Förnyas för 49kr/mån år 2

Ultimate

Obegr. antal hemsidor
Obegr. lagring
Obegr. trafik
Gratis SSL
Använder cPanel
24/7 support
Installera WP med ett klick
Från 29kr/mån*
Förnyas för 229kr/mån år 2

* Priserna som listas är öppningserbjudanden från företagen och reflekterar inte det återkommande priset. Priserna är exklusive moms.

Hur vi tagit fram just dessa webbhotell

Vi baserar allt ovan på det billigaste paketet från företaget. Webbhotellen erbjuder flera tjänster för en högre peng eller som ett tillägg. Vi tycker dock det blir konsitgt om man jämför det billigaste paketet hos ett webbhotell och ett dyrare hos en annan och har därför valt att bara jämföra de billigaste, då det ger en bra överblick.

När vi valt webbhotell så har vi kollat framförallt på följande:

 • Priset
 • Enkelheten
 • Standarder som följs
 • Enklare säkerhet
 • Support

Något som kanske saknas för den som är insatt är prestanda, och det är enkelt: vi har valt att bara ta med webbhotell som har bra prestanda eftersom det är #1 när man ska skaffa ett webbhotell. Därför kan du vara trygg med att vilket av dessa du väljer, så kommer din hemsida ladda snabbt.

Det bästa webbhotellet för dig som privatperson

Som privatperson är du antagligen ute efter att starta en blogg, en personlig hemsida eller kanske en portfolio med dina bilder. Det handlar ofta om enklare hemsidor men det betyder inte att du behöver vara utan kvalité.

Därför rekommenderar jag Professional-paketet från Miss Hosting. Miss Hosting erbjuder snabba servrar och använder sig av kontrollpanelen cPanel, som är en industristandard. De erbjuder gratis SSL-certifikat till alla sina kunder och obegränsat med trafik. Utöver det så har dem 24/7 support, bra priser och är det webbhotell som jag själv använder.

Professional-paketet är deras mittenpaket och låter dig skapa upp till 10 hemsidor, antingen med WordPress eller deras egen sidbyggare. Deras billigaste paket låter dig bara bygga en hemsida vilket kan vara väldigt begränsade.

Klicka här för att läsa mer och beställ ditt webbhotell hos Miss Hosting eller läs min recension av Miss Hosting här.

Det bästa webbhotellet för dig som företagare

Som företagare 2020 så är en hemsida en av dina viktigaste tillgångar. Även om du i huvudsak inte arbetar över internet, så är det ofta på internet som kunder letar efter din tjänst och det är viktigt att vara närvarande.

Att dessutom ha en intranät-sida för din personal där du har dokument rörande anställningar, processer och liknande ökat förtroendet för ditt företag och gör det enklare för dina anställda att hitta det dem söker.

Beroende på hur stort ditt företag är så är kraven såklart olika. Är ni ett litet företag med bara några anställda så kan man gott och väl klara sig med Professional-paketet från Miss Hosting. Miss Hosting låter dig ha upp till 10 hemsidor så att du kan ha interna sidor på samma server som huvudhemsidan.

Du kan också ha hur många e-postadresser du vill så att alla anställda kan få sin egen professionella epost. Obegränsad trafik på hemsidan och 24/7 support gör att din hemsida alltid kommer vara redo för nya kunder.

Klicka här för att läsa mer och beställ ditt webbhotell hos Miss Hosting eller läs min recension av Miss Hosting här.

Kan du välja ett billigt webbhotell som företagare?

Som företagare så är du säkert van vid att ofta behöva välja det lite dyrare alternativet när du jämför tjänster. Privatpersoner brukar ofta komma billigare undan men när det kommer till webbhotell så rekommenderar jag samma paket för både privatpersoner och företagare.

Och sanningen här är att det är privatpersonen som går in på företagsterritorium. De flesta som behöver ett webbhotell är just företag och därför har webbhotellen också anpassat sig till vad ett företag behöver.

Därför behöver webbhotell inte vara någon stor kostnad för företag, det går utmärkt att välja ett billigare webbhotell.  

Webbhotellsguiden 2020 – Allt du behöver veta om webbhotell

Det är inte lätt att välja ett webbhotell, med alla möjligheter som finns. För att du ska kunna välja det bästa webbhotellet för just din situation så har vi skrivit ihop en omfattande webbhotellsguide där du kan hitta svaren på allt som du undrar över när det kommer till webbhotell.

Vad är ett webbhotell?

För att kunna visa en hemsida på internet så behöver andra datorer och servrar komma åt filerna som din hemsida består av. Detta görs genom at lägga filerna på en webbserver som åt åtkomlig från internet.

Nu har ju dock inte alla en webbserver som står och puttrar i källaren och för att lösa det problemet så kan man hyra en webbserver, eller en del av den, av ett webbhotell. Webbhotellet har webbservrar som är optimerade för att visa hemsidor för besökare, dem tar hand om all form av hårdvara och nätverk som behövs och du kan istället fokusera på din hemsida.

På webbhotellet så bor dina filer så länge som du betalar avgiften till webbhotellet. Du har fortfarande full tillgång till dina filer genom olika tjänster som webbhotellet erbjuder och du bestämmer vad som visas på hemsidan. Webbhotellet serverar den bara till resten av internet.

Men det finns också flera typer av webbhotell och tjänster och vilken som passar dig bäst beror på dina krav och om du kanske har planerat att göra mer än bara ha en hemsida hos webbhotellet.

Vad är ett delat webbhotell?

Ett delat webbhotell är den vanligaste typen av webbhotell. Det är den här typen av webbhotell som annonseras ut på webbhotellens startsidor, det är den här tjänsten som är billig och som låter dig snabbt få upp en hemsida på webben.

Servrarna som webbhotellen använder sig av är ofta kraftfulla och kostar mer per månad än vad du betalar. För att göra det mer lönsamt så kan man då ha flera hemsidor på en och samma server och på så sätt få in mer pengar per server, och då göra det lönsamt. Flera hemsidor delar alltså på servern.

Det är precis vad ett delat webbhotell är för något. När du skaffar ett delat webbhotell så får du en del av resurserna av den servern medan resten av resurserna går till andra kunder.

Ett problem som kan uppstå med detta, och som var vanligare förr, var att om en person gjorde något som krävde väldigt mycket resurser från servern, så kunde alla hemsidor på den servern gå långsamt eller till och med gå ner. Därför har delade webbhotell haft ett ganska dåligt rykte i branschen.

Nu på senare tid har dock de flesta webbhotell löst detta genom att begränsa hur mycket resurser en kund kan använda samtidigt. Gör kunden något som kräver mycket resurser så tar det istället längre tid att utföra den åtgärden med dem begränsade resurserna istället för att servern tilldelar fler resurser. På så viss kan andra kunders hemsidor vara uppe och ladda snabbt utan att störas.

Denna typ av webbhotell räcker gott åt de flesta privatpersoner som inte behöver ha så mycket mer än en hemsida uppe eller ett mindre företag som inte räknar med flera tusen besökare per dag.

Vad är en dedikerad server?

En dedikerad server är precis vad det låter som, det är en server dedikerad för dig. En dedikerad server kan vara en bra lösning om du har en större hemsida med fler besökare eller om du erbjuder en tjänst på hemsidan som kräver mycket resurser. En dedikerad server låter dig få hela servern för dig själv och du behöver inte vara orolig för andra kunder.

En dedikerad server kan beställas i flera olika konfigurationer och priset blir rejält dyrare än vad priset för ett delat webbhotell är, något som kanske är mindre attraktivt för privatpersoner eller nystartade småföretag.

Med en dedikerad server så blir man själv ansvarig för vilka program och mjukvaror som installeras på servern, uppdateringar på operativsystemet och om något går snett är det i första hand ditt ansvar att sköta det. Därför är det bra att man har ett tekniskt kunnande innan man bestämmer sig för en dedikerad server.

Företag som beställer en dedikerad server har ofta en IT-avdelning som kan hantera sådana frågor.

Vad är VPS?

VPS står för Virtual Private Server och är en blandning av de ovan. En vanlig teknik inom serverbranschen är att man har en fysisk server med kraftfull prestanda och sen använder man mjukvara för att dela in hårdvaran i flera virtuella servrar och på så sätt få flera serverar av endast en fysisk server.

Varför man gör så är en annan artikel men kort och gott så är det mer kostnadseffektivt och därför kan VPS vara ett bra alternativ om den delade webbservern börjar bli för liten.

Med en VPS kan du nämligen bestämma själv vilken typ av hårdvara du vill ha och du är själv ansvarig för operativsystemet och vad som finns installerat på den, precis som en dedikerad server. Men eftersom den här servern är virtuell så kan priset vara mycket mindre än vad en dedikerad server är.

Även här kan det vara bra om man har en person som kan server och nätverk som kan hantera en VPS. Det finns dock vissa webbhotell som erbjuder VPS som tjänst där du kan ha en VPS men webbhotellsföretaget tar hand om allt bakom. Det brukar dock vara ett högre pris på sådana lösningar.

Vad är cPanel & fördelarna med det

När man pratar om webbhotell så hör man namnet cPanel väldigt mycket och vet man inte vad det är, så kan det bli förvirrande. Varför är cPanel viktigt och värt att nämna?

du köpt ett delat webbhotell så behöver du fortfarande någon form av kontrollpanel för att kunna lägga till domäner, skapa nya databaser, e-postadresser och lägga till certifikat. cPanel är en kontrollpanel som låter dig göra just det.

cPanel är den mest populära kontrollpanel som webbhotell använder och är en standard för många. Ofta när man söker efter information om hur man gör saker och ting så är det resultat för cPanel som kommer upp. Det blir alltså enklare att hitta guider och information om man använder sig av cPanel.

cPanel är också lätt att lära sig och erbjuder väldigt många funktioner. För det mesta så behöver man inte använda sig av mer än 3–4 tjänster men möjligheten finns att grotta ner sig i alla inställningar som finns.

Några av de saker som du kan göra i cPanel är:

 • Hantera dina domäner och subdomäner
 • Använda en filhanterare för direkt åtkomst till dina filer
 • Hantera konton för epost och FTP
 • Hantera utrymmet du fått tilldelat av webbhotellet
 • Hantera och se detaljer om resurser och trafik till dina hemsidor
 • Hantera backuper, databaser och certifikat
 • Mycket mer…

En nackdel som ofta tas upp med cPanel är att det finns för mycket inställningar och information och att man som nybörjare känner att det blir för mycket.

Varför vissa webbhotell inte använder cPanel

Men det är inte alla webbhotell som använder sig av cPanel, även om det är en standard. För det mesta handlar det om kostnaden.

cPanel är en produkt som webbhotellsföretagen behöver betala licens för och den kostanden kan snabbt bli dyr, ett pris som lägger sig på kunderna i slutändan. För att erbjuda bättre priser så är det många som har byggt egna kontrollpaneler istället för att använda sig av cPanel.

Detta har blivit allt mer populärt efter att cPanel köptes upp 2018. De nya ägarna gjorde om hur licenseringen fungerade för cPanel och priset ökade enormt. Några webbhotell slutade helt med cPanel vid det laget medan andra byggde egna portaler och ersatte cPanel så snabbt som möjligt.

Måste du ha cPanel?

Men är cPanel något som du måste ha till ditt webbhotell? Det mest troliga svaret är nej. De företag som byggt egna portaler eller licensierar en annan kontrollpanel har ofta liknande funktionalitet som cPanel. Vissa är sämre, andra är bättre.

Är du van vid cPanel och vill väldigt gärna fortsätta använda cPanel så kan det vara trevligt att bocka i det alternativet i vårt filter ovan men om du är ny med att sätta upp en hemsida så skulle vi rekommendera att inte göra cPanel till en bidragande faktor när du väljer webbhotell. Det går utmärkt att använda en annan kontrollpanel.

3 anledningar till att välja ett svenskt webbhotell

När man letar efter webbhotell så är det ofta man hamnar på utländska hemsidor där man blir erbjuden billiga webbhotell i USA eller mer centralt i Europa. Men om man gör en hemsida på svenska, som ska läsas av svenskar, så är det bäst att man väljer ett svenskt webbhotell. Det blir flera fördelar med det.

Servern finns i Sverige

För att en hemsida ska kunna ladda så snabbt som möjligt så krävs vissa förutsättningar. En av dessa är att det fysiska avståndet mellan en persons dator och webbservern din hemsida ligger på är så kort som möjligt.

Om du riktar dig till svenska besökare så är det bra om ditt webbhotell har servrarna i Sverige, och därmed minskar avståndet. Många gånger kan man få billigare priser i andra länder men om du har din hemsida på en server i USA eller södra Europa, så blir avståndet längre.

Nog för att internet är snabbt men det finns en fysisk gräns på hur snabbt det kan gå och närmare är alltid bättre.

Support på svenska

En av de största fördelarna med ett svenskt webbhotell är också att de erbjuder support på svenska. Om du inte är så teknisk, eller om du har stora problem med din hemsida, så kan det vara skönt att prata med någon som pratar samma språk som du. Språkbarriärer gör ofta inte saken bättre.

Flera webbhotell som erbjuder 24/7 support använder sig av engelsk support på kvällar och helger, men samtliga webbhotell som vi litat ovan har svensk support någon gång under dagen.

Enkelt att se vad det kostar

Webhotell som riktar sig mot den svenska marknaden har också sina hemsidor på svenska, och då även priser i svenska kronor. Det blir då enkelt att läsa igenom vad webbhotellet jobbar med, vad dem står för och vad dem tar betalt för och hur mycket det kommer kosta dig.

Det som kan vara lite förvirrande är att webbhotell först och främst vänder sig till företag, både små och stora, och priserna som listas är exklusive moms vilket betyder att priserna man ser på deras hemsidor, eller i vår guide, måste man lägga på 25% moms på om man är privatperson. Det gör man enkelt genom att multiplicera priser med 1,25.

8 saker du ska ha koll på innan du väljer webbhotell

När du beställer ett webbhotell så vill du veta att det är ett bra hotell som klarar dina krav. För den oinsatta, så kan alla specifikationerna på hotellens hemsidor vara mumbo jumbo och därför är det viktigt att man sätter sig in i en del. Man behöver inte bli någon expert men det finns flera viktiga variabler som man ska känna till.

Hur många hemsidor kommer du sätta upp?

Det första du behöver fråga dig, och kanske det som bestämmer vilket paket du ska välja, är hur många hemsidor du ska ha. De flesta har ett startpaket som erbjuder bara en hemsida och det kan jag tycka är lite snålt i många fall.

En hemsida är vad som finns på en domän, eller en subdomän. Om du planerar att bara ha exempel.se och inget mer så kan en hemsida räcka. Om du planerar att ha exempel.se, blog.exempel.se eller medlem.exempel.se (du förstår poängen) så kommer du behöva fler. Detta gäller såklart om du planerar att ha fler hemsidor som exempel.se och exempel2.se också.

Titta på hur många hemsidor som erbjuds på paketet. I de flesta fall så är det billigaste paketet bara 1 hemsida medan det sekundära brukar vara mellan 5–20 hemsidor, vilket är det jag rekommenderar. Då behöver man inte strula med att uppgradera i framtiden och man har flexibiliteten att sätta upp en ny hemsida snabbt och enkelt.

Finns det någon begränsning på trafik?

Ni har säkert sett det själva någon gång, man ska gå till en hemsida och får ett meddelande om att hemsidans trafik har maxats för månaden och man måste vänta till nästa månad för att besöka sidan. Detta är självklart något som INGEN vill ska hända med sin hemsida och därför är det viktigt att se hur mycket trafik, eller bandbredd, man får ha.

Trafik kan också vara lite klurigt att beräkna, det finns ingen fast siffra för hur mycket trafik en besökare tar. Detta eftersom det beror på hur mycket du har på din hemsida som behöver flyttas mellan webbservern och besökarens dator. Är det en enklare blogg är det inte lika mycket som om man istället har ett galleri med bilder som behöver flyttas.

Eftersom detta är så individuellt så behöver du kolla dina egna siffror efter att din hemsida har varit uppe ett par månader. Eftersom nästan alla webbhotell har över 10 GB/mån så kommer man klara sig bra. Se bara till att inte beställa ett webbhotell där det ingår väldigt lite, som 1–2 GB/mån.

Finns det någon begränsning på utrymme?

Utrymme är ganska självklart vad det är men frågan är hur mycket man behöver. Svaret är enkelt: inte alls mycket. Utrymme går åt när du laddar upp filer och liknande till din hemsida, WordPress tar även en del utrymme. Tillägg och teman som du installerar kommer att ta upp utrymme.

Så länge du väljer ett webbhotell med åtminstone 10 GB lagring så kommer du klara dig utmärkt, så länge du inte planerar att ladda upp stora videofilmer, vilket jag ändå inte rekommenderar.  

För WP Guider så gör jag av med ca 500 MB i nuvarande skick. Dock har inte WP Guider så mycket bilder, vilket är den klart största boven när det kommer till utrymme. Men det kan ge en hint om att utrymme inte alls är så viktigt som man kanske tror från början.

Ingår ett SSL-certifikat?

Ett SSL-certifikat är det som gör att det finns ett lås i adressfältet i webbläsaren. T.ex. så ser man ett hänglås framför wpguider.se om man använder sig av Google Chrome, och det betyder att kopplingen man har till webbservern som wpguider.se ligger på är krypterad.

Även om ingen betalinformation eller liknande samlas in så är det best-practise att man har ett SSL-certifikat på sin hemsida. Google tycker bättre om hemsidor som har det och ger dem högre rank i sökningar. Dessutom så markeras hemsidor som inte har SSL-certifikat som osäkra, något som kanske inte ser så attraktivt ut.

Många webbhotell har gjort det enkelt för sina användare och erbjuder gratis certifikat som man med bara några klick installerar utan någon form av tekniskt kunnande och det är något som jag tycker att man ska kolla på innan man väljer webbhotell.

Personligen så skulle jag aldrig hyra in mig hos ett webbhotell som inte erbjuder gratis SSL. Det är något som inte kostar något och som har en positiv effekt för både Googlesökningar och besökare.

Hur är upptiden?

Teknik är aldrig 100% och ibland så går något sönder. Detta gäller även webbservrar och din hemsida kan därför bli skadad på det viset att den inte blir nåbar. Detta kallas för nertid och är såklart inte bra alls, speciellt för ett företag som livnär sig på att kunder ska kunna nå deras hemsida.

Webbhotell har olika tekniker för att se till att ha så lite nertid som möjligt och ett seriöst webbhotell skriver ut hur hög upptid dem kan lova. Det är ofta 99% eller mer och nedan hittar du vad det blir i timmar per år.

 • 99% upptid blir totalt 87,6h nertid på ett år
 • 99,9% upptid blir totalt ca 9h nertid på ett år
 • 99,99% upptid blir totalt ca 1h nertid på ett år

Se till att det webbhotell du planerar att beställa ifrån garanterar en upptid så att du kan vara säker på att din hemsida kommer vara tillgänglig så mycket som möjligt.

Hur är prestandan?

Prestanda är viktigt för en hemsida, ju snabbare den laddar, desto bättre. Att testa prestandan innan man gör ett köp går såklart inte utan man får använda sig av recensioner och guider för att se vad som rekommenderas.

Något som ofta står på webbhotellens hemsidor är vilken typ av diskar som dem har, vanliga hårddiskar eller snabba SSD-diskar. Erbjuder hotellet SSD-diskar så är det bra, då kan du vara säker på att din hemsida kommer ladda snabbt från grunden. Självklart finns det hundratals andra faktorer som spelar in men vilken typ av hårddisk som är installerad på servern spelar stor roll.

En SSD-disk är ofta 5 gånger snabbare, eller ännu mer, än vad en hårddisk är och därför kan filerna läsas snabbare och flyttas snabbare på servern.

Vad blir priset för år 2?

Nästan alla webbhotell har olika former av lockpriser på sina hemsidor. Inget webbhotell skulle gå plus om man inte tog mer än 10k/mån för webbhotell. Dessa priser gäller oftast det första året och därför är det viktigt att man kollar vad andra året kostar, så att man inte får en chock när nästa års faktura dimper ner i inkorgen.

Jag kan tycka att webbhotell ofta ”gömmer” dessa siffror eller är otydliga med vad nästa år kommer kosta, därför har jag skrivit det på dem webbhotellspaket som jag rekommenderar ovan så att det blir enkelt för dig som jämför att se vad priset blir.

Tänk dock på att man betalar per år. Ibland kan man komma ännu billigare undan genom att betala för 24 eller 36 månader i taget, eller tvärtom att man får betala mer om man betalar per månad.

Supporten: Ett av de viktigaste

En av de viktigaste aspekterna med webbhotell som ofta glöms bort är supporten. Ett webbhotell kan vara supersnabbt och jättebilligt, men om supporten är kass så är det inget jag skulle rekommendera. Även om man är tekniskt lagd så kommer det finnas gånger man behöver kontakta support och då vill man ha en bra sådan.

Flera webbhotell erbjuder support via chatt och epost medan andra tar ett steg till och erbjuder telefonsupport. Vad man föredrar är individuellt, jag personligen tycker chatt fungerar bäst. Men är det så att man föredrar att prata med någon så kanske ett webbhotell som erbjuder telefonsupport är värt att se över.

Vissa webbhotell erbjuder också 24/7 support, något som kan vara väldigt tacksamt för såna som mig som kan sitta kl. 02 en lördagsnatt och pyssla. Att då fortfarande kunna få hjälp med något istället för att behöva vänta till dagen efter är extremt värdefullt. Även detta är något som kan vara värt att ha koll på innan man gör en beställning.

Skillnaden mellan billiga och dyra webbhotell

Om du har letat efter ett bra webbhotell så har du säkert sett att det kan skilja ganska mycket i pris. Vissa webbhotell kostar så lite som 9kr/mån medan andra kan kosta flera hundra per månad. Vad är skillnaden mellan dessa och finns det någon gång när man borde skaffa sig ett dyrare webbhotell istället för att gå med ett billigare?

Allas situationer ser såklart olika ut så här nedan så går jag igenom fördelarna med ett dyrt webbhotell men också att ett billigt webbhotell kan passa dig minst lika bra.

Förmåner som ett dyrare webbhotell ger

Dyrare webbhotell är ofta strukturerade på ett annat sätt än billigare webbhotell. Istället för att köpa ett paket med 10 hemsidor så betalar man per hemsida istället. Man får då en viss prestanda och tjänster för den hemsidan och servern som hemsidan ligger på blir bättre ompysslad.

Har man en hemsida som ska nås världen över och alltid vara snabb kan det vara värt att se till att det webbhotell man väljer använder sig av erbjuder datahallar i flera delar av världen, eller använder sig av storföretag som Google, Amazon eller Microsoft. Din hemsida kopieras till datahallarna och besökaren blir skickad till den hall som är närmast.

Men det är mer än bara servern som är skillnaden, ofta får man något som kallas för ”Managed  hosting”. Det menas att webbhotellet tar hand om sådana saker som att uppdatera tillägg, teman och WordPress, hanterar backups och optimerar din hemsida för att vara så snabbt som möjligt. Du kan fokusera på innehållet av din hemsida.

Det är ofta enkelt att uppgradera mellan de olika paketen om man behöver mer prestanda och vill man ha fler hemsidor så brukar det också gå att lösa, mot en avgift.

Dyrare webbhotell blir mer som en helhetslösning där du inte behöver göra något eller ta hand om underhållet, det sköter webbhotellet åt dig.

Varför ett billigt webbhotell passar dig bättre

Ska du sätta upp en helt ny hemsida där du inte förväntar dig massor av trafik dag ett så kan det vara smart att börja med ett billigare webbhotell. Dyrare webbhotell kan absolut vara enkla men dem är sällan kostnadseffektiva om du får under 100–200 besökare per dag.

Det kan också vara bra att bygga upp WordPress och sköta underhållet själv under en tid för att lära sig hur WordPress fungerar och hur man gör saker och ting. Även om man sen planerar att låta någon annan göra det så är det alltid bäst att ha en övergripande koll på plattformen.

Det kan också vara så enkelt att du inte har råd med ett dyrare webbhotell just nu. Många av de dyrare webbhotellen som erbjuder dessa tjänster är ofta 5–10 gånger dyrare per månad än vad ett billigt webbhotell är.

I slutändan blir det vad du värdesätter mest, är det din tid, och att du då väljer att betala mer för att låta någon ta hand om din hemsida. Eller är det pengar, där du själv är villig att lägga ner tiden för att spara några av dina hårt förvärvade slantar.

Krav och rekommendationer för olika typer av hemsidor

Vilken typ av hemsida du bygger bestämmer vad det är du behöver titta på när du skaffar ett webbhotell. Ifall du är osäker på vad du ska titta på, vad som är viktigt eller vilket webbhotell som passar dig och din nya hemsida bäst, så har jag några rekommendationer på olika typer av hemsidor nedan.

Vad krävs för en blogg?

Om det är en enkel blogg som man är ute efter så räcker det egentligen med WordPress rekommenderade krav som dem har. Dessa är följande:

 • PHP 7.4 eller senare
 • MySQL 5.6 eller senare ELLER MariaDB 10.1 eller senare
 • HTTPS support

Detta stöds av samtliga webbhotell som finns nämnda ovan så det är inget du behöver vara orolig över. När det kommer till trafik och utrymme så bör du satsa på ett paket med minst 10 GB/mån i trafik/bandbredd och 10 GB utrymme. Du kommer då klara dig utan problem.

Ju större din blogg blir, desto mer kommer såklart krävas men du borde klara dig något år med dessa siffror, och antagligen ännu längre. Det beror på hur mycket besökare du får och hur mycket innehåll du laddar upp.

För en blogg utan någon annan typ av hemsida planerad så är Miss Hostings Basic-paket perfekt då det är billigt och erbjuder allt som krävs för en blogg.

Vad krävs för e-handel?

En e-handel måste vara snabb och det ska vara säkert. Ingen handlar från en långsam butik och är den inte säker så… ja, ni förstår säkert.

WooCommerce, som är det mest populära tillägget för e-handel på WordPressplattformen, har inte så höga krav för att köras. Här är det snarare viktigt att fokusera på att man har sin hemsida på en snabb webbserver och att betalningshantering sker på ett säkert sätt.

Att börja smått kan vara en god idé, innan man vet hur populär ens hemsida blir men ändå planera för att växa. Säkra betalningar kräver ett SSL-certifikat men ofta så erbjuder betalningshanteringsföretaget att betalningen sker på deras hemsida, vilket gör att din shop inte behöver uppfylla samma typ av krav. Detta är vanligt med både Stripe och PayPal.

Att gå med Miss Hostings Professional-paket är ett bra val, då man får gratis SSL och obegränsat med trafik. Med 250 GB lagring så kan man också lägga upp en hel del produktbilder, något som såklart är viktigt när det kommer till e-handel.

Vad krävs för en kurssida?

Om du planerar en hemsida med mycket videos, t.ex. en kurssida, så behöver man egentligen inget extra än e-handel, bara man planerar lite. Man ska nämligen inte lägga upp sina videos direkt i WordPress, det gör hemsidan långsammare och upplevelsen blir inte bra för besökaren.

Istället rekommenderar jag att man skaffar ett abonnemang hos Vimeo och laddar upp videos där. I Videmo Plus och uppåt så kan man låsa inbäddning till en viss domän så att du kan vara säker på att ingen annan delar din video på andra hemsidor.

Utöver det behöver lite olika tillägg, som ett tillägg som hanterar medlemmar och så vidare, men det går bra med ett Professional-paket från Miss Hosting för detta. Du får SSL-certifikat för att ta emot säkra betalningar och kan enkelt bygga ut din hemsida ju fler kurser du lägger till.

Vad du behöver veta om domäner innan du köper webbhotell

Sist men inte minst i denna guide så behöver vi nämna domäner, något som ofta kommer upp i samband med webbhotell. När du köper ett webbhotell så frågar dem alltid efter en domän och det är för att du måste ha en domän för att kunna ha ett webbhotell.

Vad är en domän?

En domän är adressen till din hemsida, det som står i adressfältet i din webbläsare. Om webbhotellet är själva hemmet för din hemsida så är domänen adressen dit. I mitt fall är domänen wpguider.se och det är det du skriver in för att komma till WP Guider.

Det finns massor med olika ändelser för en domän, dem vanligaste är kanske .com, .net, .org och i Sverige, .se. Alla länder har dock sin egen toppdomän, som det kallas, t.ex. så har Norge .no och Finland .fi.

Har du ingen domän i dagsläget så kan du köpa en hos det webbhotell du tänkt beställa ifrån. Om du redan har en domän så kommer du behöva peka den till det webbhotell du beställer och då måste du kolla deras dokumentation för att se vad du ska peka till.

3 tips för att hitta bra domäner

En domän måste vara unik, precis som en vanlig adress, och därför kan det vara svårt att hitta den perfekta domänen som man vill åt, så ibland kan man behöva vara lite kreativ när man söker efter en domän till sig själv.

Några enkla regler om vad man inte bör välja först:

 • Undvik siffror i en domän. Vill du ha 4stolar.se så välj fyrastolar.se istället.
 • Undvik tecken som t.ex. – mellan orden, slå ihop dem istället. Alltså, istället för en-dag-på-stranden.se så är endagpåstranden.se en bättre domän.
 • Undvik att ha för mycket ord och för långa meningar som domän. Håll det kort och enkelt, en domän behöver inte ha det fulla företagsnamnet.

Anledningen till att du vill undvika dessa är för att det blir svårt att läsa domänen då. En enkel domän som är lätt att komma ihåg och enkel att skriva är bättre av just dessa anledningar. Med siffror och symboler blir det väldigt komplicerat att komma ihåg, ingen vill vara den som behöver säga: ”Ni kan gå in på abc.se med en 2a i början och ett bindestreck mellan orden”.

Med dessa regler blir det helt klart ännu svårare att hitta en bra domän men det finns några knep man kan använda sig av.

Kolla synonymer

Om det är så att ditt perfekta domännamn är taget så kan du se över synonymer över orden som du använder. Om du vill ha domänen endagpåstranden.se så kan du gå till synonymer.se och slå upp strand.

Förslag som kust, badstrand, playa eller brädd kommer upp. Prövar man med dessa ord så kanske något domännamn finns ledigt men man har fortfarande samma betydelse i namnet.

Använd gärna å,ä och ö men tänk på detta

Att använda sig av å, ä eller ö i en domän går utmärkt, så länge du riktar dig till en publik som använder sig av dessa, alltså svenskar. Om du planerar att växa utanför Sverige så bör du hålla dig undan från dessa tecken, och istället använda a eller o som ersättare istället.

Om du bestämmer dig för en domän med å,ä eller ö så kolla också att domännamnet med a eller o som ersättare är ledigt och köp det med. Att äga domän.se men inte doman.se kan bli förvirrande för kunder och besökare.

Många tror nämligen inte att man kan ha å, ä och ö och byter ut dessa mot a eller o. Du vill fortfarande fånga upp dem så köp båda domänerna på en gång och peka den ena till den andra.

Kortare är alltid bättre

Det är alltid bra att ha så korta domännamn som möjligt. Att ha fler än 20 tecken i ett domännamn är en absolut no-no eftersom det då blir alltför mycket för en besökare att komma ihåg. Använd en ordgenerator eller domängenerator om du vill hitta slumpmässiga ord som du kan tänka dig att ha istället.

Du kan också leka med förkortningar och se hur du kan korta ner ditt domännamn. T.ex. så är WP i WP Guider en förkortning för WordPress och domänen blir mycket enklare med wpguider.se istället för wordpressguider.se, även om det har samma betydelse.

Vanliga frågor och svar om webbhotell

Vi vet att det kan vara svårt att välja rätt webbhotell och att läsa en jätteguide om det behöver inte alls hjälpa till. Här nedan har vi samlat de vanligaste frågorna vi får om webbhotell så även om du inte läst igenom hela guiden, så kan du kanske hitta svaret här.

En hemsida är uppbyggd utav filer och för att andra ska kunna besöka hemsidan måste dessa filer finnas tillgängliga på internet. Detta sker genom att man lägger dem på en webbserver. Men eftersom alla inte har en webbserver i källaren så finns det så kallade webbhotell som erbjuder plats på sina webbservrar.

Du köper då plats på en av deras webbservrar och lägger dina filer på deras webbserver. Webbhotellet tar hand om allt som har med servern att göra och du kan fokusera på din hemsida istället.

Det går utmärkt att byta webbhotell om man inte är nöjd. Med WordPress är det också väldigt enkelt att göra. Jag har skrivit ihop en guide om hur man enkelt byter webbhotell här.

Det är väldigt individuellt vad man behöver från ett webbhotell men generellt är Miss Hosting det webbhotell som vi på WP Guider rekommenderar. Detta eftersom dem har bra priser, bra support och använder sig utav standardkontrollpanelen cPanel. Du kan läsa vår recension av Miss Hosting här.

Det beror lite på vad man är ute efter men generellt sätt, både för privatpersoner, små och stora företag så är Miss Hosting vår rekommendation. Dem erbjuder 24/7 support, snabba webbservrar och enkel navigering. Du kan läsa vår recension av Miss Hosting här.

Nej det måste du inte ha men din hemsida kommer då vara markerad som Not Secured i flera webbläsare. Detta kan göra att din hemsida inte kommer ranka lika högt i Google. Eftersom SSL är gratis hos de flesta webbhotell så rekommenderar vi starkt att man också har det på sin hemsida.

Det finns flera webbhotell som erbjuder sina tjänster gratis men man kommer då inte få full funktionalitet som man får om man betalar. Ofta handlar det om att man inte får sin egen domän utan man får en så kallad subdomän.

Ett gratis webbhotell har ofta annonser både i gränssnittet och direkt på din hemsida, som du inte tjänar några pengar på alls, utan endast webbhotellet. Eftersom du kan få ett webbhotell för under 300kr första året så är det vad vi rekommenderar istället.

På korrekt svenska heter det webbhotell med två B. Men i början av 2000-talet när webbhotell började bli populära så fanns inget svenskt ord för det och man använde sig då av ordet webhotell med ett B. Det var en direktöversättning från engelskans web hosting.

För det mesta så ja, du måste ha en domän. Har du ingen domän när du ska köpa ett webbhotell så låtar alla webbhotell dig köpa en domän i samband med att du köper ett webbhotellspaket. Utan en domän så kan du inte lägga något på webbhotellet.

Det är lite olika beroende på vilket webbhotell man har men du hittar en guide på hur man installerar WordPress hos Miss Hosting här. Även om du inte har Miss Hosting som webbhotell så kan guiden hjälpa dig eftersom Miss Hosting använder sig av cPanel, den vanligaste kontrollpanelen för webbhotell.

Även om vi försökt svara på alla frågor som man kan tänkas ha innan man köper ett webbhotell så finns det alltid saker som vi kan ha missat. Är du fortfarande osäker så kan du självklart kontakta oss via vårt kontaktformulär här så återkommer vi så snart vi kan med ett svar på din fråga.

Avslutande ord

Att hitta det rätta webbhotellet är ofta något som man lägger ner för mycket tid på. Självklart bör man jämföra några webbhotell med varandra och man bör ha en tydlig kravlista på vad det är man förväntar sig av ett webbhotell, men i ärlighetens namn, de flesta webbhotell gör ett bra jobb.

De webbhotell som nämns på den här sidan är alla företag som funnits och jobbat med webbhotell i massor av år och vet vad de håller på med. Det handlar mer om dina personliga preferenser, krav och tycken.

Jag har lagt ut det som är viktigt och värt att veta och vare sig du läst allt eller skummat, så har du förhoppningsvis en bättre förståelse för vad ett webbhotell är och vilket webbhotell du ska välja. Jag kan bara rekommendera det som jag själv använder. Du kan läsa mer och beställa webbhotell från Miss Hosting här.  

Innehållsförteckning

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.