Recension Astra-tema – Snabbt med mycket att erbjuda

Det må finnas tusentals teman men det är få som är riktigt bra. Astra är ett sådant tema. I min recension av Astra så förklarar jag varför jag använder det så ofta jag kan.


Artikeln innehåller annonslänkar, läs mer här

Astra-temat för WordPress har vuxit i popularitet det senaste året och är nu en favorit för många. Jag har själv använt Astra i över 1,5 år och är så nöjd med temat att jag använder det på alla mina hemsidor.

 I min recension av Astra så går jag igenom vad som gör Astra så bra, och vart dem kanske missar. Om du tittat på Astra eller om du letar efter ett tema värt pengarna, så är den här recensionen för dig.

En översikt över temat Astra

Astra-temat släpptes i maj 2017 och har sedan dess fått många uppdateringar. Den största kom i augusti 2019 då Astra 2.0 släpptes. Den här versionen ökade prestandan för temat med upp till fem gånger hastigheten, det mesta var optimerat och temat blev mycket lättare att navigera i.

I skrivande stund har Astra-temat över 1 miljon aktiva installationer enligt produktsidan hos wordpress.org. Temat har över 4300 recensioner där över 4200 av dem är 5-stjärniga recensioner.

Det kan finnas många skäl till det, men en anledning kan vara precis hur anpassningsbart temat är. Utvecklarna har fokuserat mycket på detta och du kan anpassa i princip vad som helst i temat. Mer om anpassningen i Astra senare.

Temat är gratis att ladda ner och använda. Utvecklarna säger att Astra är gratis nu och för evigt och detta kommer naturligtvis att öka nedladdningarna. Det finns en premiumversion av temat i form av ett plugin som möjliggör mer funktionalitet, men gratistemat är toppen om du vill testa Astra först.

Astra är mycket användarvänligt, med enkel navigering och tydliga knappar och bilder som förklarar vad en funktion gör. Nästan all anpassning görs i anpassaren, en inställning som många känner till. Temat fungerar bra med sidbyggare som Elementor eller Beaver Builder och eftersom det är ett mångsidigt tema kan du i princip bygga alla typer av webbplatser med temat.

Utvecklarna av Astra är Brainstorm Force, ett indiskt företag med över 10 års erfarenhet av att utveckla teman och tillägg för WordPress. Några av deras succéer inkluderar Ultimate Addons för Beaver Builder / Elementor / Gutenberg och de är också ansvariga för det populära tilläget Convert Pro.

Brainstorm uppdaterar regelbundet Astra och med sina 60 anställda kan de snabbt fixa potentiella säkerhetsproblem och buggar som finns i temat och i deras tillägg. Om du vill lära dig mer om Brainstorm Force kan du börja med att kolla in deras Year in Review 2018 för att se hur mycket de gör.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner Astra

Funktioner i Astra

Det finns flera funktioner i Astra som jag skulle vilja lista och diskutera, men det är mycket bättre om du kolla in deras hela produktsida för en fullständig lista med funktioner. Det finns dock ett par funktioner som jag särskilt vill nämna.

Jag har delat upp gratisversionen och Pro-versionen under separata avsnitt så att du kan hoppa över Pro-versionen om du bara planerar att använda gratisversionen. Om du är intresserad av pro-versionen bör du läsa gratisversionen ändå, eftersom du fortfarande kommer att få tillgång till dessa funktioner.

Snabb prestanda

Hastighet är en viktig del av en hemsida. 2018 gick Google ut och sa att hastigheten skulle vara en rankingfaktor och dessutom så föredras snabba hemsidor av besökare och kunder, föga förvånande. Men det betyder att det är extra viktigt att ha ett tema som fokuserat på hastighet och laddningstider. Utvecklarna för Astra har sett till att göra just det.

Jag gjorde ett litet test på en testsida som kör den senaste versionen av WordPress. Hemsidan hade inga tillägg installerade, inga sidor eller inlägg och det enda installerade temat var Astra och WordPress-temat Twenty Nineteen.

Med Twenty Nineteen aktiverat såg GTMetrix.com-resultaten ut som nedan. Den total sidstorleken var 53,0 KB och den fulladdade tiden var 0,9s.

När Astra aktiverades, minskade den totala sidstorleken till 38,2 KB och den fulladdade tiden var bara 0,6 sekunder. Hastigheten kommer naturligtvis att öka när du börjar använda tillägg och aktivera funktioner men med Astra har du en bra grund att stå på.

Enkel anpassning

Det är mycket fokus på anpassning i Astra. Om du har provat andra teman tidigare, vet du att de vanligtvis har en egen temainställningssida och du måste spara och gå till webbplatsen för att se hur det verkligen ser ut. Med Astra kan du anpassa allt i anpassaren, där du ser ändringen i realtid.

När du använder gratisversionen har du inte lika många alternativ som när du har Pro, men du har fortfarande fler alternativ än normalt om man jämför med andra gratisteman.

Att ändra typografi är vanligtvis en premiumfunktion men med Astra ingår den. Du kan också ändra layout och bredd på innehållet med ett skjutreglage. Detta är vanligtvis något som måste göras med anpassad CSS.

Med den kostnadsfria versionen kan du välja att ha 0 eller 4 widgets i footern. Jag kan tycka att man hade kunnat inkludera 0 eller 2 widget-platser, då jag sällan ser hemsidor som fyller 4 wigets. Det går dock att välja 2st i Pro-versionen.

Sidhuvudet i Astra är en del som fått mycket kärlek. Även i gratisversionen har du möjlighet att skapa ett unikt sidhuvud. Du kan välja att aktivera eller inaktivera genomskinligt sidhuvud och du kan också ändra layout för sidhuvudet, vilket i princip handlar om att välja vart du vill ha din logo kontra menyn.

Naturligtvis har du de vanliga alternativen som breadcrumbs, ändra basfärger och välja vilken metadata som ska visas på inlägg och i arkiv.

Byggd för sidbyggare (page builders)

Sidbyggare är en stor del av att bygga en webbplats med WordPress idag och det är viktigt att temat du använder är kompatibelt med din föredragna sidbyggare. Astra har arbetat hårt för att optimera, och vara kompatibla med de flesta sidbyggare på marknaden.

Både Beaver Builder och Elementor rekommenderar temat men andra sidbyggare som Thrive Architect eller Divi Builder fungerar också bra i Astra. Det finns inställningar som gör att du kan ändra utseendet på en sida eller inlägg för att det ska se bättre ut med en sidbyggare.

En rolig men orelaterad fakta är att Brainstorm, utvecklarna av Astra, har bidragit till att bygga Beaver Builder.

Modulärt

Astra har moduler som du måste aktivera om du vill använda dem. I gratisversionen av Astra har du totalt 9 moduler som kan aktiveras. Dessa moduler ger ytterligare anpassning till temat som anpassade teckensnitt, fler widgetar att välja mellan, enklare administrationsområdeshantering eller möjligheten att bulkredigera metadata på inlägg.

Den mest användbara modulen för att aktivera skulle jag säga är Ultimate Addons för Gutenberg. Detta ger dig fler block när du använder standardredigeraren i WordPress, som kallas Gutenberg. Jag kommer att prata mer om den här modulen senare men den är gratis att installera och ger dig fler möjligheter att skapa unika inlägg.

SEO-vänligt och mobilanpassat

Som med alla andra teman som är värda att nämna 2020, är Astra ett mobilvänligt tema som innebär att du kan vara säker på att din hemsida kommer att se bra ut på alla enheter. Om du vill att ditt sidhuvud ska se annorlunda ut på mobilen finns det inställningar som låter dig göra just det.

Temat är också SEO-vänligt och inte bara för att det är ett lätt tema. Den har också inbyggd schema markup för att hjälpa dig med din SEO och det är AMP-kompatibel om du använder det officiella AMP-tillägget.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner Astra

Funktioner i Astra Pro

Pro-versionen av Astra är inte ett annat tema utan ett tillägg som du köper och sen låter dig aktivera fler moduler än i gratisversionen. Totalt har du 18 moduler när Astra Pro är aktiverat och med det får du fler anpassningsmöjligheter, bättre integrering av tillägg och bättre support.

Ändra allt

Det Astra kanske är mest känt för, och det största skälet till att jag använder det är på grund av dess anpassning. Astra har gjort anpassningen mycket enkel genom att ha alla sina inställningar direkt i anpassaren, vilket gör det möjligt för dig att se skillnaden i realtid innan du publicerar ändringarna.

Med Astra Pro låser du upp alla inställningar som Astra har att erbjuda. En populär inställning är att ändra sidhuvudet på din hemsida. Med Astra Pro kan du göra sidhuvudet hur litet eller stort du vill, ändra typsnitt eller ändra färger på menyerna. Allt går självklart att ändra specifikt för mobiler också om man så önskar.

En populär funktion idag är mega-menyer. Detta kräver ofta ett tillägg men med Astra Pro får du detta som en inbyggd funktion. Du kan då vara säker på att menyn fungerar med ditt sidhuvud och ditt tema.

Du kan också branda om Astra till ditt eget varumärke, alltså white-label, vilket är bra för webbyråer. Du kan infoga din egen logga istället för Astra-loggan och du kan branda om det så pass att dina kunder aldrig vet vilket tema du använder.

Kraftiga tilläggsintegrationer

Eftersom Astra är ett mångsidigt tema, måste utvecklarna se till att det också är kompatibelt med olika typer av tillägg. Med Astra Pro får du full kompatibilitet med WooCommerce till exempel, vilket öppnar upp möjligheten för att bygga en fantastisk produktsida eller en butik. Det finns också integration med Easy Digital Downloads.

Du kan också erbjuda dina egna kurser med Astra eftersom temat integrerar med LearnDash och LifterLMS. Dessa tillägg har sina egna moduler i Astra Pro och när de är aktiverade får du specifika funktioner för just det tillägget.

Bra support

Om du bestämmer dig för Astra Pro får du också en bättre support med möjlighet att kontakta utvecklarna. Gratisversionen ger support endast via wordpress.org och dokumentationen. Astra-supporten är bra och jag upplever att dem gärna gör det lilla extra, t.ex. ta fram kodsnuttar för att just din lösning ska fungera bättre.

Använd på hur många hemsidor som helst

När du köper Astra Pro får du licens för att använda den på hur många hemsidor du vill. Det är ett mycket bättre alternativ för dig och mig som kunder. Eftersom priset börjar på $59, samma pris som andra teman tar för en installation, så är Astra Pro en riktigt bra affär.

Utöka Astra ytterligare

Om du använder Astra, Pro eller inte, kommer du sannolikt att vilja använda någon av Brainstorm Force’s andra tillägg. Dessa tillägg stöds fullt ut av Astra och ger dig fler alternativ när du parar dem med andra tillägg.

Om du använder Beaver Builder eller Elementor för att bygga dina sidor är det en bra idé att använda tilläggen Ultimate Addons för Beaver Builder eller Ultimate Addons för Elementor. Med dessa tillägg får du fler element att bygga med och får tillgång till funktioner som inte finns som standard, även om du har Pro-versionen av sidbyggaren.

Om du inte använder någon sidbyggare rekommenderar jag starkt tillägget Ultimate Addons för Gutenberg. Det här tillägget ger dig fler block att välja på i editorn Gutenberg, standardredigeraren i WordPress. Tillägget är gratis och ger dig alternativ som du vanligtvis bara hittar i sidbyggare, som t.ex. kolumner, omdömen, prislistor mer mera.

Support och dokumentation

Support är viktigt för alla teman. Om du använder gratisversionen av Astra kan du få support i det vanliga WordPress-forumet här. Utvecklare och andra kommer att besvara dina frågor i sinom tid, men du kan inte förvänta dig att få anpassade funktioner, kod eller snabb support.

Du kan också välja att gå med i Astras Facebook-grupp. Här kan du ställa frågor och leta efter hjälp när du är i behov av det. Denna grupp har i skrivande stund över 14 500medlemmar och är en aktiv grupp med många diskussioner och frågor. Du kan gå med i denna grupp både som gratis- och Pro-användare.

För det tredje har du en omfattande kunskapsbas från utvecklarna. Här kan du hitta massor av artiklar som förklarar hur temat fungerar. I skrivande stund finns det cirka 280 artiklar som du kan söka i för att lära dig mer om temat eller för att få hjälp med felsökning.

Om du är en Pro-användare har du också möjlighet att kontakta utvecklarna direkt via epost. Jag har bara gjort det en gång, men de kom tillbaka snabbt och hjälpte mig med min fråga. Andra har också nämnt en bra upplevelse med Brainstorm Force supportteam, även för saker som inte ingår i supporten. Det kan vara anpassade ändringar av temat eller CSS-kodning.

Med alla dessa alternativ för support och dokumentation bör du kunna hitta det du letar efter. Detta är mycket mer än vad de flesta temautvecklare gör så en stor eloge till Brainstorm Force för detta.

Astras demosidor

Liksom med andra teman har Astra många demosidor som du kan använda för att snabbt komma igång med din hemsida. Astra låter dig enkelt importera en demosida till din hemsida med ett enkelt klick, vilket gör det lätt för även en nybörjare att få en trevlig hemsida snabbt. Vilken typ av demosida du kan importera och använda beror på din licens och vilka tillägg du har aktiverade.

Många demosidor har byggts med sidbyggare, vilket innebär att en sidbyggare krävs. Du kan hitta kompatibla demosidor för Elementor, Beaver Builder, Brizy och Gutenberg (standard WordPress-redigeraren).

De flesta demosidorna är specialiserade för en viss typ av affärsområde eller nisch och om du är en byrå som letar efter ett enkelt sätt att bygga webbplatser för dina kunder är detta definitivt ett alternativ, eftersom du kan erbjuda alla dessa webbplatser till dina kunder. Du hittar nischer och företag som tandläkare, välgörenhetsorganisationer, möbelaffärer, vingårdar eller psykiatriker.

Men man bör dock vara försiktig med demosidorna eftersom många av dem också kräver att du har premiumversionen av sidbyggaren. Så det är inte bara Astra som kostar utan även sidbyggaren som används för att bygga hemsidan. Så man får filtrera på dem som uppfyller ens egna möjligheter.

Borde du köpa Astra Pro?

Frågan är väldigt individuell eftersom det beror på vilken typ av hemsida du ska bygga. Pro-versionen kanske är för alla, men det finns flera anledningar där Pro-versionen är fördelaktig och något som bör köpas.

En av dessa anledningar är om du bygger en e-handel och vill använda Astra. Eftersom Astra integreras med WooCommerce och Digital Downloads, kan du bygga snygga produktsidor utan problem med kompabilitet. Pro-versionen är också ett måste om du planerar att bygga en kurs eller liknande, eftersom LMS är ett annat tillägg som integreras med Astra Pro.

Astra Pro erbjuder många ”nice to have”-funktioner och krävs inte för den genomsnittliga bloggaren eller hemsideägaren. Om du planerar att bygga det mesta av din hemsida med Elementor ändå, kan Astra pro vara ett slöseri med pengar.

Men för att svara på frågan: Ja, det borde du. Även om du inte har en kurs eller en e-handel låser Astra Pro det bästa av temat och ger dig mycket mer utrymme att göra hemsidan unik.

Vanliga frågor och svar (FAQ)

Eftersom Astra är det tema som jag rekommenderar när någon ställer frågan, får jag ofta frågor om det, så här har jag samlat några vanliga frågor som jag fått tidigare. Om min recension inte kunde ge dig svaret, kommer det här förhoppningsvis att göra det.

Ja, temat är gratis och du kan hitta det i WordPress-biblioteket. Men det finns en premiumversion i form av ett tillägg som man kan köpa till för att flå fler funktioner. Du kan kolla in Pro-versionen här.

Det första sättet är att gå till administrationsgränssnittet och sen gå till Utseende > Teman. Överst på sidan klickar du på Lägg till nytt och i sökfältet skriver du Astra. Klicka på temat och sedan på Installera överst.

Det andra sättet är att gå till Astras hemsida och ladda ner temat till din dator. Du går sedan till administrationsgränssnittet går till Utseende> Teman. Överst på den sidan klickar du på Lägg till nytt och sedan, igen överst, klickar du på Ladda upp tema. Välj zip-filen som du laddade ner från Astras hemsida och klicka sedan på Installera nu.

Ja, Astra är optimerad för sidbyggare som Elementor eller Beaver Builder.

Astra Pro kostar så lite som $59/år men du kan också köpa en livstidslicens för $249. Om du har en webbyrå och planerar att använda Astra för kunder så gäller andra priser.

Nej, du behåller den funktionalitet som Pro-tillägget ger dig. Du kommer dock inte att få några uppdateringar eller ny funktionalitet som Pro-versionen ger.

Ja det kan du. Astra har ingen specifik platshantering för annonser men det går bra att göra manuellt eller via ett tillägg.

Ja det har det. Du kan välja att ha en meny i sidhuvudet eller längst ner som jag har på den här hemsidan. Du kan också välja placering av sidhuvudsmenyn.

Avslutande ord

Att jag rekommenderar Astra förstår man redan i början av den här recensionen. Det är ett tema som jag varit nöjd med under dem år jag har använt temat och jag har inte ledsnat på det. Jag använder Elementor för de flesta av mina sidor och den kombinationen är perfekt för mig.

Vilken version av Astra du än planerar att skaffa, så kommer du att kunna anpassa temat efter dina behov på ett sätt som andra teman inte gör. Enkelheten, hastigheten och funktionaliteten gör Astra till det vinnande temat i min bok.

Klicka här för att läsa mer och ladda ner Astra

Glöm inte att dela med dig

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på reddit
Reddit
Dela på email
Email

Lämna en kommentar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll to Top