Redigera dina bilder online gratis och enkelt

Var inte nöjd med den bild du har, den kan alltid bli bättre. Många av oss är dåliga på design men tack och lov finns det bra bildredigeringsprogram online som man kan använda sig av.

Innehållsförteckning

En bild säger mer än tusen ord. Att man då har en eller flera bilder på sin hemsida är inte konstigt och har du läst tidigare inlägg så vet du vart du ska leta efter bilder. Men ibland kan bilderna behöva redigeras lite, en färg måste ändras och en text måste läggas till.

Söker man efter ett vettigt redigeringsprogram så får man upp Photoshop och 10 olika gratisprogram som kanske var bra en gång i tiden. Nu är det 2021 och det ska gå snabbt och det ska vara enkelt att redigera bilder, helst online.

Varför verktyg online är bättre

Om jag säger bildredigeringsprogram så tänker du antagligen på Photoshop. Photoshop är ett suveränt verktyg som fungerar bra för det mesta. Det går att göra allt möjligt med det och det går att exportera till alla möjliga bildformat.

Men det är inte vad dom flesta behöver idag. Nästan alla jag pratat med om ett redigeringsprogram för bilder vill ha något enkelt för att lägga till en text, ta bort en bakgrund eller lägga på ett filer. För det behövs inte Photoshop, där är det snarare tvärtom, Photoshop blir för mycket.

Det är precis det som är problemet med Photoshop, Paint.net, Pixl och alla andra bildverktyg som finns där ute idag. Att redigera en bild för sin blogg kräver inte ett avancerat program. Det är svårt att komma igång och man behöver ofta googla en hel del innan man får fram sitt resultat.

Nästa grej, att ladda ner och installera program på en dator. Visst finns det fördelar med det men hur smidigt är det egentligen? Vore det inte smidigare om man gick till en hemsida, där all design man gjort ligger, där man kan påbörja en ny redigering på en gång, där man kan ladda ner dom bilder man behöver? På vilken enhet som helst.

Enkelheten är varför jag rekommenderar att man bör kolla på ett bildredigeringsprogram online om man inte har specifika krav som gör Photoshop till ett måste. Och det verktyg jag rekommenderar och tycker är bäst är canva.com.

Vad är Canva?

Canva är ett verktyg som låter dig redigera bilder direkt i webbläsaren. Canva har gjort sig stora på, bland annat, sina mallar som dom har. Vill du skapa en bild för ett Facebookinlägg så har dom färdiga mallar som passar just Facebookinlägg. Du kan sen få designförslag som passar ditt inlägg.

Det gäller såklart inte bara Facebook utan alla möjliga sociala plattformar, alla tänkbara festiviteter, marknadsföringsprodukter som t.ex. flyers eller infographics och till och med videos. Canva påstår sig ha tusentals olika mallar som användare kan använda sig av.

Canva sparar alla bilder som man redigerat på sina servrar så att man kan logga in på sin mobil, sin dator, sin väns dator eller vilken annan enhet som helst, och ladda ner en bild. Det går också att ladda upp bilder som man har lokalt på sin dator om man vill redigera dom med Canva.

Canva är ett enkelt sätt att redigera sina bilder på, det är online och det är dessutom gratis att använda. Det passar absolut inte alla, men om du har en blogg och vill göra bilderna lite roligare så fungerar det utmärkt.

5 fördelar med Canva

Designförslag och mallar

Den absolut största och bästa fördelen med Canva är just deras mallar och designförslag. De har tusentals mallar att välja på och alla mallar har sina egna designförslag som man kan få inspiration från. Alla grafiska delar av mina hemsidor är gjorda med Canva och i 90% av fallen är designen från en av deras designförslag.

Det finns såklart möjlighet att skapa en bild med en egen storlek om man behöver något specifikt men även då kommer Canva med förslag på vad du kan göra. Jag har ingen e-butik i dagsläget men om jag hade skulle Canva vara en guldgruva av markandsföringsmaterial.

Bildbank inbyggt

Innan man kan redigera en bild så behöver man ha en bild att redigera. Canva har en egen bildbank med hundratusentals bilder för allt möjligt som man kan tänkas vilja ha en bild på. Då slipper man betala dyra pengar för en bildbank som Shutterstock, som ofta kostar 3-400kr i månaden för att ladda ner 10 bilder. Det finns dessutom ikoner och andra grafiska element.

 Lägg på filter

Direkt i Canvas redigerare så kan du lägga på olika filter och se resultatet direkt. Det är enkelt att leka med olika inställningar och ändra tillbaka om man vill. Det finns ett 20-tal filter att välja på som alla gör bilden sådär liite snyggare än originalet. Dessutom finns flera effekter man kan lägga på för att få fram en unik look. Allt med ett musklick.  

Ta bort bakgrunder

En av dom häftigaste effekterna är Canvas bakgrundsborttagare. Verktyget analyserar bilder och efter ca 5 sekunder så blir bakgrunden vit. Canvas bakgrundsborttagare är en av dom bästa som jag sett online och jag blir lika imponerad varje gång.

Nedan har jag gjort ett exempel på en blomma. Den vänstra bilden har fått bakgrunden borttagen medan den högra visar originalet. Det är kanske inte perfekt men det var klart på mindre än 10 sekunder utan några förändringar eller markeringar över huvudlaget.

Integrationer

Canva har också flera integrationer till olika sociala medier och verktyg. T.ex. så kan du koppla ditt Instagramkonto och publicera direkt från Canva, du kan hämta bilder från andra bildbanker som Pexels eller Pixabay.

Självklart finns även Google Drive och Dropbox så att du kan spara dina bilder och videos direkt hos den molntjänst som du använder.

Canva Pro ger tillgång till mer

Är man en gratisanvändare så finns det ett begränsat urval med bilder och ikoner som man kan använda. Väljer man att köpa Canva Pro för $12,95/mån eller $120/år så får man tillgång till alla deras bilder. Fortfarande billigare än Shutterstock dock.

Men även Canva vill tjäna pengar och det gör dom med sitt abonnemang Canva Pro. Canva Pro kostar $12,95/mån eller så kan man betala ett helt år i taget för $119,40. Upp till 5 personer kan då använda sig av Canva Pro, då man betalar för ett team. Så är man flera kan man ju dela på avgiften och komma undan lite billigare.

Det finns många fördelar med Canva Pro men dom som är mest uppenbara och mest användbara i min mening är:

  • Full tillgång till Canvas bildbank

Som nämnt tidigare så har Canva tusentals bilder. Men många av dom kräver Pro och då blir det genast mindre. Behöver man bara en enstaka bild så kan man betala för det men enklast är såklart att ha Canva Pro och få tillgång till alla deras bilder. Enligt Canva själva har dom över 75 miljoner bilder.

  • Ladda ner bilder med transparent bakgrund

Transparent bakgrund är när det inte finns någon bakgrund i bilden. Det är väldigt populärt på många webbsidor, speciellt i loggor och liknande. Om du inte har Canva Pro så kan du inte ladda ner bilder med transparent bakgrund. Det var det här som gjorde att jag tog steget och gick över till Canva Pro.

  • Använd samma design för flera storlekar

Med Canva Pro så kan man kopiera sin design till en annan storlek eller format, och Canva behåller då designen så gott det går. Det är väldigt enkelt att publicera perfekta bilder på flera olika ställen i flera olika storlekar som alla ser likadana ut med den funktionen.

Du kan läsa mer om vad som ingår med Canva Pro här.

Avslutande ord

Jag försökte se hur länge jag varit registrerad hos Canva men hittade inget datum. Det är minst 3 år skulle jag säga, och jag har ännu inte sett någon anledning att se mig om efter ett annat verktyg. Att snabb och enkelt kunna redigera bilder direkt i webbläsaren vart jag är, är något jag värdesätter stort, då jag ofta pendlar mellan olika enheter.

Vill man få ut det mesta av Canva så skulle jag säga att Pro är ett måste. Det kostar runt en tusenlapp om året men man får ut en hel del av det och är man seriöst med sin blogg, hemsida eller e-butik så kommer man behöva grafik. Canva Pro är ett billigt sätt att lösa det på.

Du kan läsa med om Canva och Canva Pro här

Gillade du vad du läst? Dela

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.