Vad är Gutenberg för WordPress och hur fungerar det?

Om du är ny inom WordPress så har du kanske hört talas om Gutenberg. Det är namnet på den nya redigeraren i WordPress och här går vi igenom hur den fungerar och fördelarna med Gutenberg.

Innehållsförteckning

I och med WordPress 5.0 så släpptes en väl diskuterad funktion för WordPress: Gutenberg. Gutenberg är namnet på den nya redigerarvyn i WordPress och den fick både ris och ros. Men idag har dem flesta problem lagt sig och Gutenberg har blivit en stabil grund i WordPress som många uppskattar när dem börjar med WordPress.

I den här artikeln går vi igenom Gutenberg för WordPress och tar reda på fördelarna med verktyget och hur man använder det på bästa sätt.  

Vad är Gutenberg för WordPress?

Det absolut viktigaste på en hemsida är innehållet. Man kan lägga massor av tid på design och funktionalitet men om innehållet är dåligt så är det ingen som vill besöka din hemsida. Därför har WordPress gjort en storsatsning på hur man som användare skapar innehåll och lösningen dem kom fram med var Gutenberg.

Gutenberg är redigerarvyn i WordPress som dyker upp när du ska skapa en sida eller ett inlägg. Tidigare var editorn lik ett enkelt dokument där du skrev text och hade väldigt lite valmöjligheter på hur texten skulle se ut, hur en bild skulle förhålla sig till text med mera. Här var sidbyggartillägg en stor hjälp istället.

Men Gutenberg förändrade allt sådant. Istället för att du bygger upp din sida på traditionellt vist så bygger man istället upp sidan på samma sätt som sidbyggartilläggen: via block. Dessa block har olika funktioner och kan bättra anpassa sig till varandra för att få en bättre sida eller artikel som är enkel att läsa.

Om du ska publicera en ny artikel i WordPress idag så använder du dig alltså av Gutenberg och blocken som finns där. Det finns block för allt möjligt som man kan tänkas behöva. Förutom dem uppenbara för text, rubrik och bild så finns även:

 • Citat
 • Tabeller
 • Galleri
 • Omslag
 • Video
 • Knappar
 • Kolumner
 • Distanselement

Och mycket mer. Många av dessa hjälper dig lägga in nytt innehåll medan andra block låter dig styra hur du vill att ditt inlägg ska se ut. Det finns ett stort stöd för inbäddningar från olika tjänster och du kan enkelt bädda in en spellista från Spotify på ditt inlägg via några enkla knapptryck.

Fördelarna med Gutenberg-redigeraren

Enkelheten

Även om Gutenberg var högst kritiserat när det släpptes så finns det många fördelar mot den gamla editorn. Den kanske största fördelen, som jag ser med nya användare idag, är hur enkelt det är att bygga upp en sida. Om en användare ska lägga upp två bilder bredvid varandra med knappar under så skulle ta kanske en minut att förstå och få till, även om man aldrig sett WordPress tidigare.

2 kolumner med en bild och en knapp i varje.

Med Gutenberg behöver man alltså inte vara webbutvecklare eller börja Google efter olika kortkoder för att göra vissa saker för det är helt enkelt inbyggt direkt i WordPress.

Anpassad för mobiler

Utöver enkelheten så är också Gutenberg med anpassat för mobiler. Google har sagt att dem fokuserar hårt på mobiltrafik, då det är där dem flesta användare är nu för tiden, och att då inte anpassa sin hemsida för mobiler är ett stort misstag. När man bygger sin sida i Gutenberg så sker mobila anpassningar i bakgrunden så att användaren inte behöver tänka på det.

Efter publicering kan det vara bra att ta en koll på sin mobil hur det ser ut men allt som oftast så går det bra och det finns inget man behöver ändra.

Fokus på att skriva

Själva utseendet runt redigeraren har också förändrats. Personligen skriver jag alla mina inlägg i ett Word-dokument och klistrar sen in texten i WordPress, men många användare skriver direkt i WordPress. För dessa personer så har man gjort Gutenberg mer avskalat och man kan få ett helskärmsläge som tar bort menyer och inställningar och låter användaren fokusera på att skriva.

Anpassar sig efter tema

Gutenberg anpassar sig också efter det tema som finns installerat. Byter man tema som presenterar inlägg annorlunda så ser man också förändringen direkt i editorn. Nya typsnitt är vanligt och också hur brett det är när man skriver. På det här viset blir det enklare att veta när man bör lägga in en bild eller annat för att bryta av en lång text. 

Expandera Gutenberg med fler block

Gutenberg är byggt att fungera bra för just inlägg och sidor med mycket innehåll. Men det finns även support för att utvecklare ska kunna expandera Gutenberg och lägga till fler funktioner. Ett företag som gjort detta är Brainstorm, utvecklarna av temat Astra, som jag tidigare recenserat.

De har släppt gratistillägget Ultimate Addons for Gutenberg, ett tillägg som lägger till ytterligare block i Gutenberg som låter dig ta ditt inlägg eller din sida till en mer avancerad nivå. Med tillägget så får du tillgång till block som:

 • Innehållsförteckning
 • Prislistor
 • Ikonlistor
 • FAQ
 • Dela-knappar

Och mycket mer, totalt 26 nya block.

Och det är inte bara det här tillägget som lägger till block, det är flera tillägg som gör det och jag upptäckte nu medan jag skrev den här artikeln att jag har nya block jag inte tidigare sätt som lagts till av ett tillägg jag nyligen installerat. Det händer alltså massor i Gutenberg och saknar man ett block så finns det säkert ett tillägg som kan lägga till det.

Avslutande ord

Gutenberg är här för att stanna. Den gamla editorn går fortfarande att installera via ett tillägg men det skulle jag kalla bakåtsträvande. Är man rädd för förändringar så kanske man inte ska ha en hemsida på internet, som alltid är i förändring.

Gutenberg har öppnat upp för många fler att bygga upp snygga och läsbara artiklar utan att installera tunga tillägg som Elementor (som man ändå inte bör använda för att designa inlägg). Det är fortfarande en ganska ny funktion som inte funnits alltför länge men jag tror att Gutenberg kommer fortsätta växa till sig bara bli bättre.

Om man använder WordPress men struntar i Gutenberg så gör man fel. Punkt slut!

Gillade du vad du läst? Dela

Dela på facebook
Facebook
Dela på twitter
Twitter
Dela på linkedin
LinkedIn
Dela på email
Email

2 reaktioner på ”Vad är Gutenberg för WordPress och hur fungerar det?”

 1. Jag kör genomgående Classic Editor då jag tycker att Gutenberg är för plottrigt och svårhanterligt. Kommer säkert bli tvungen att ändra förhållningssätt till Gutenberg snart dock, har faktiskt insett att det finns många fördelar..

  1. Hej! Jag förstår dig, jag gjorde samma sak en längre tid. Gutenberg har helt klart en lärokurva men när man väl publicerat ett antal artiklar med Gutenberg, så insåg jag hur mycket bättre Gutenberg är 🙂 Mitt tips är att göra ett försök, saknar man något så finns det många gratistillägg man kan installera för att få ut ännu mer av Gutenberg.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Scroll to Top

Den här hemsidan använder cookies för att förbättra användarupplevelsen på sidan.

Läs mer om cookies i vår integritetspolicy.